CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’den Bakan Kurum’a Sert Eleştiriler
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İliç Araştırma Komisyonu’na bilgi vermemesine tepki gösterdi. Bakan Kurum’un, 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan’ın İliç ilçesinde Çöpler Maden Ocağı’nda meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan liç yığının kayması olayında birinci derecede asli kusur taşıdığını belirten Dr. Şevkin, “Modern bir ülkede böyle bir bakan derhal istifa eder” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Dr. Şevkin, Bakan Kurum’un komisyona katılmamasını eleştirerek, “İliç’te birinci derecede asli kusurlusunuz. Bir gün bile gelip hesap vermediniz. Üstelik bakan olarak ödüllendirildiniz” ifadelerini kullandı.
“MODERN BİR ÜLKEDE İSTİFA ETMENİZ GEREKİYORDU”
Bakan Murat Kurum’un “Aziz millet için bu hizmetleri yapmaya devam edeceğiz” yönündeki açıklamasına karşılık veren Dr. Şevkin, “Ne hizmeti yaptınız? Ormanlar katlediliyor, madenlerde her yer talan ediliyor. Fay yasasını mı çıkardınız? İnsanlar depremlerde ölüyor. Neyi düzenlediniz? İliç’ten bir kelime dahi bahsetmediniz. Modern bir ülkede istifa etmeniz gerekiyordu, siz ise ödüllendirildiniz” dedi.
“İLİÇ RAPORU MECLİSE SUNULMUYOR, KARARTILMAK İSTENEN BİRTAKIM İŞLER Mİ VAR?”
İliç Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarını tamamladığını, muhalefetin şerhlerini ve önerilerini sunduğunu ancak aradan bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen komisyon raporunun Meclis’e sunulmadığını vurgulayan Dr. Şevkin, Bakan Kurum’a şu soruyu yöneltti: “Karartılmak istenen bir takım işler mi var?”
“GEREKLİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ 20 YILLIK SÜREDE YAPILMADI”
6 Şubat depremleri, İliç maden faciası veya asbest mağduriyeti sonucu karşı karşıya kalınan durumların, Türkiye’nin afet ve çevre krizlerine ne kadar hazırlıksız olduğunu açıkça gösterdiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2004 yılında düzenlenen Deprem Şurası’nda ‘Türkiye Afet Risk Azaltma’ önlemleri alacağını duyurmuştu. Ancak bunların büyük bir kısmı süresi dolmasına rağmen hayata geçirilmemiştir. İmar Kanunu’nda mikro bölgeleme, kentsel risk sektörleri, sakınım planı ve yeni imar araçlarının yer alması gerektiği kararı alınmasına rağmen gerekli mevzuat değişiklikleri 20 yıllık bir süre içinde yapılmamıştır” şeklinde konuştu.
“DEPREM RAPORLARI TOZLU RAFLARDA KALMASIN”
İki kez deprem komisyonunda yer aldığını belirten Dr. Şevkin, hem İzmir Bayraklı depremi hem de 11 şehri etkileyen depremler sonrasında hazırlanan raporların son derece önemli öneriler içerdiğini vurguladı. Dr. Şevkin, “İkinci deprem raporunda bin sayfanın üzerinde, birinci deprem raporunda ise 500 sayfanın üzerinde hayati önemdedir. Bu raporlar, pek çok kurum ve kuruluşun dinlendiği, aylarca süren çalışmaların sonucudur ve tozlu raflarda kalmamalıdır” dedi.
- Afetzedelere yeni yerleşim yeri belirlenmesi ve kalıcı konutların inşası konusunda, Bakanlıkta birçok müşavir firma görevlendirilmiş ve bu kuruluşlara ödenek aktarılmıştır. Bu müşavir firmalar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
- Bakanlığınızda binlerce mühendis ve mimar çalışırken, neden yandaş müşavir firmalara milyonlarca lira para akıtılmaktadır? Kamu mühendisleri neden devreye alınmamaktadır?
- Kamu mühendislerinin çok düşük ücretlerle çalıştığının altını çizmek isterim. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar.
Kaynak: Sözcü