Bolivya’da Siyasi Gerginlik: Morales Yanlıları ve Hükümet Arasındaki Çatışma
Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’e yakın milletvekilleri, Devlet Başkan Yardımcısı David Choquehuanca’nın meclis kürsüsündeki konuşmasını domates atarak engellemeye çalıştı. Bu durum, Morales yanlısı Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisi mensubu bir grup milletvekilinin, Choquehuanca mecliste konuşma yapmaya başladığında domatesle protesto etmesiyle başladı. Bu gerginlik sonucu, Choquehuanca konuşmasını tamamlayamadan meclisten ayrılmak zorunda kaldı. Olaylar sırasında Morales destekçileri ile iktidar partisi milletvekilleri arasında arbede yaşandı.
Devlet Başkanı Luis Arce, bu olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, Morales yanlılarının mecliste “vandalizm” eylemleri gerçekleştirdiğini ifade etti. Arce, “Evismo, bu eylemleriyle bir kez daha diyalog iradesine sahip olmadığını ülkemize göstermiştir. Bugün yaşananlar, Bolivya halkının hissiyatını temsil etmiyor,” dedi.
Öte yandan, Morales sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Arce’yi vatana ihanetle suçlayarak, “Ekonomiyi düzeltme sözü vermişti ama durumu daha da kötüleştirdi. Kurumsallığa saygı taahhüdünde bulunmuştu ama yıkıma yol açtı. Şeffaflık vadetmişti ama yolsuzluk yaptı,” ifadelerini kullandı. Morales, hükümeti kendileriyle diyaloğa ikna etmek amacıyla 6 gün önce başlattığı açlık grevini sona erdirdiğini de açıkladı.
KRİZ NASIL BAŞLADI?
Bolivya’daki bu siyasi kriz, 11 Ekim’de eski Devlet Başkanı Morales hakkında çıkarılan yakalama kararını protesto eden eylemcilerin, 19 gün boyunca otoyolları trafiğe kapatmasıyla alevlendi. Göstericiler, Devlet Başkanı Arce’nin istifasını talep ederken, yakalama kararının da iptal edilmesini istediler.
Morales, 28 Ekim’de koka üreticilerinin radyo istasyonuna gitmek üzere Villa Tunari kasabasından Lauca’ya seyahat ederken silahlı bir saldırıya uğradığını duyurdu. Seyir halindeyken aracına en az 14 kez ateş edildiğini belirten Morales, şoförünün yaralandığını bildirdi. Bu olay sonrasında Morales, Bolivya Devlet Başkanı Arce’yi suçlayarak, “Arce, tarihin en kötü devlet başkanı olarak anılacak. Eski bir devlet başkanına saldırmak, son çizgiyi aşmaktır,” ifadelerini kullandı.
Saldırının ardından Morales destekçileri, ülkenin merkezindeki yolları trafiğe kapatırken, yüzlerce polis göstericilere müdahale etti. Morales hakkında savcılık tarafından “tecavüz, insan ticareti ve kaçakçılıkla” suçlamalarıyla yakalama kararı çıkarılmıştı.
Kaynak: Sözcü