1. Haberler
  2. Gündem
  3. Osmaneli’de Zeytin Hasadı ve Üretim Çalışmaları

Osmaneli’de Zeytin Hasadı ve Üretim Çalışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gemlik ile yerli iri çeşit zeytinleri yetiştiren Osmanelili üreticiler, hasat döneminde zeytinlerin zedelenmemesi ve toprakla temas etmemesi için çeşitli önlemler almaktadır. Üreticiler, genellikle sırıkla ve tarakla hasat ettikleri zeytinlerin altında ağaç altlarına “yaygı” sererek bu durumu engellemeye çalışmaktadırlar. Zeytinler, boylama makinesinde yağlık, birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf ve dördüncü sınıf olarak ayrılmakta ve ardından Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) ile özel firmalara satılmaktadır. Ayrıca, dip zeytini ise fabrikalarda yemeklik zeytinyağı olarak işlenmektedir.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zeytin bahçelerine yönelik entegre mücadele çalışmaları kapsamında, zeytin güvesi ve zeytin sineği mücadelesi için nisan ayı itibarıyla feromon tuzaklar asmaktadır. Bu tuzakların takibi ile zeytin hastalık ve zararlılarıyla mücadele amacıyla çiftçilere kısa mesaj yoluyla bilgi verilmektedir. Kurum, zeytin üretimini ve kalitesini artırmak için aşılama, budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında hem uygulamalı hem de teorik eğitimler düzenlemektedir.

Osmaneli'de Zeytin Hasadı ve Üretim Çalışmaları

Üreticilerle birlikte tarakla zeytin hasadı yapan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AA muhabirine verdiği demeçte, müthiş bir şehirde yaşadıklarını ve her hafta ya dikim, ya ekim ya da hasat yaptıklarını aktardı. Bilecik’in tarım şehri olduğunu ve 82 farklı tarım ürününün yetiştirildiğini, ayrıca toprakların bir kısmında yıl içinde 3 ürün elde edildiğini vurgulayan Vali Aygöl, “Bu ürünlerin bir tanesi de zeytin. Bilecik’te zeytin de mi var? Evet, zeytin de var. İlimiz genelinde 17 bin 500 dekarlık alanda zeytin ekimi yapıyoruz. 2 bin 500 ton civarında da rekolte bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Vali Aygöl, Sakarya Nehri’nin kenarında bulunan bu bölgenin sulama ihtiyacının farkında olduklarını belirtti. “Vatandaşlarımızla ve ilgili birimlerimizle görüştük. Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda DSİ ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda 3 bin dekarlık alanın sulanması için karar verdik. Kısa zaman içerisinde çalışmalara başlayacağız ve önümüzdeki yıl bu bölgenin su problemini çözeceğiz. Üreticimizin verimini de artırmış olacağız. Hasadımızın hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Bilecik’te 100 ile 2 bin rakım arasında değişen periyotlara sahip birçok ürünün yetiştirildiğini belirtti. Yoldaş, “Üretilen zeytinlerin kendi yerinde işlenip paketlenerek, Türkiye’nin her tarafına Bilecik zeytini olarak pazarlanmasını hedefliyoruz. Bulunduğumuz lokasyonda 3 bin dekar alanda zeytinlik alanımız var. 50 çiftçimizi bir araya getirip birlik kurduk ve beraber hareket edeceğiz. İnşallah burası zeytin cenneti olacak,” şeklinde konuştu.

Marmarabirlik Osmaneli Temsilcisi Arif Erdoğan, verimli topraklara sahip olduklarını fakat hava şartlarından dolayı rekoltede düşüş yaşandığını ifade etti. Üretici Süleyman Özet ise 40 ila 70 yıllık zeytin ağaçlarının babadan kalma olduğunu belirterek, “Bereketli bir sezon geçirdik ancak havaların kurak geçmesinden dolayı iriliklerde sıkıntı yaşadık,” dedi. Etkinliğe, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ve Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Orhan Uğur ile birçok üretici katıldı.

Osmaneli'de Zeytin Hasadı ve Üretim Çalışmaları

Osmaneli’de Zeytin Hasadı ve Üretim Çalışmaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!