Çin’de Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksleri Üzerine Ekim 2024 Verileri
Çin’de, tüketici fiyatlarının duraklama süreci ve üretici fiyatlarının devam eden düşüşü, Ekim 2024 itibarıyla da gözlemlenmeye devam etti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkedeki fiyat artışlarına dair Ekim ayı verilerini kamuoyuna sundu. Bu verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında artış gösterirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,9 oranında bir düşüş kaydetti. Bu durum, Ekim ayında tüketici fiyatlarındaki durgunluğun ve üretici fiyatlarındaki düşüşün deflasyon eğilimlerini sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Hükümetin uygulamaya koyduğu parasal genişleme adımlarının henüz fiyat artışlarına yansımadığı gözlemlendi.
Tüketici Fiyatlarındaki Artış
Enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyretmektedir. Bu yılın Ocak ayında TÜFE, yüzde 0,8 oranında bir düşüş göstererek, Eylül 2009’dan bu yana yıllık bazda en hızlı düşüşünü gerçekleştirmişti. Ay Yeni Yılı’nın kutlandığı Bahar Bayramı tatil döneminde artan harcamaların etkisiyle Şubat ayında 6 ay aradan sonra ilk kez yüzde 0,7 oranında bir artış kaydedildi. Mart ayında bu artış yalnızca yüzde 0,1, Nisan’da yüzde 0,3, Mayıs’ta yüzde 0,3, Haziran’da yüzde 0,2, Temmuz’da yüzde 0,5, Ağustos’ta yüzde 0,6 ve Eylül’de yüzde 0,4 oranında yükselme gösterdi. Analistler, TÜFE’deki bu durgunluğun, deflasyon endişelerinin devam etmesine sebep olduğunu vurgulamaktadır.
Üretici Fiyatları 25 Aydır Geriliyor
Üretici fiyatlarındaki gerileme, Ekim 2022’den bu yana devam etmekte olup, Eylül ayında da bu durum sürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, Ekim ayında yüzde 2,9 oranında bir düşüş göstermiştir. 2022’nin son çeyreğinde başlayan bu gerileme, 2023 boyunca da devam etti. Üretici fiyatları, bu yılın Ocak ayında yıllık bazda yüzde 2,5, Şubat’ta yüzde 2,7, Mart’ta yüzde 2,8, Nisan’da yüzde 2,5, Mayıs’ta yüzde 1,4, Haziran’da yüzde 0,8, Temmuz’da yüzde 0,8, Ağustos’ta yüzde 1,8 ve Eylül’de yüzde 2,8 oranında azalmıştır. İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in büyümesini olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Kovid-19 salgını sonrası dönemde, dünya genelinde başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere yüksek enflasyonun yaşandığı bir ortamda, Çin’de ters yönlü bir eğilimin kökleştiği görülüyor.
Ekonomik Büyüme Hedefinin Altında
Çin ekonomisi, 2023 yılının ilk 9 ayında yüzde 4,8 oranında büyüyerek, hükümetin yıl sonunda öngördüğü “yüzde 5 civarında” büyüme hedefinin altında bir performans sergiledi. Yerel yönetimlerin borç problemleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş, zayıflayan iç talep ve fiyatlarda deflasyon eğilimi gibi kronikleşen sorunlar, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemekte. Pekin yönetimi, son haftalarda piyasa beklentilerine paralel olarak ekonomiyi canlandırmaya yönelik çeşitli adımlar atmıştır. Çin Merkez Bankası (PBoC), 24 Eylül’de ters repo faizinde indirim yaparak, zorunlu karşılık oranlarını azaltmış ve konut kredisi faizleri ile asgari teminat ödemelerini düşürme kararları almıştı. Ayrıca, 21 Ekim’de kurumsal krediler ve emlak kredileri için gösterge faizi işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) 25’er baz puanlık bir indirim gerçekleştirilmiştir. Bu hafta, yasama organı işlevini gören Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesinin toplantısının ardından, ekonomik büyümeyi teşvik amacıyla borç problemleri yaşayan yerel yönetimlere özel borç tahvili çıkarma kotasının 3 yıl için 6 trilyon yuana (yaklaşık 840 milyar dolar) çıkarılmasına karar verilmiştir. Ekonomik büyümeyi teşvik etmeye yönelik bu tedrici adımların reel ekonomiye etkileri ise yavaş yavaş görünmeye başlamaktadır. İmalat sanayinde ekonomik aktivite, Ekim ayında, 5 ay aradan sonra ilk kez genişleme seyrine girmiştir. UİB verilerine göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında 0,3 puan artarak 50,1’e yükselmiştir.
Kaynak: Sözcü