1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Tarım Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarımda Sorunlar ve Çözüm Önerileri

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Tarım ve Orman Bakanı, sanki tarımda hiçbir sorun yokmuş gibi konuları anlatıyor. Ancak köylere, tarlalara ve üretim alanlarına yaptığımız ziyaretlerde bu yıl üretilen birçok ürünün tarlada kaldığını gözlemliyoruz. Üreticiler için bu yıl tam anlamıyla kara bir yıl oldu. Sebze üretiminde yaşanan artış, ne yazık ki çöpe gitti. Hasat tamamlandı, ancak çiftçiden çıkan ürünler, rafta tüketiciye ulaşırken fiyatları katlanarak artmış durumda.” dedi.

“Ürünler Tarlada Çürüdü, Üretici Kazanamadı”

Bu yıl, yüksek girdi maliyetlerine rağmen üreticinin ürününden para kazanamadığını belirten Gürer, “Nakliye ve işçilik maliyetleri, ürünün tarla satış fiyatını karşılamadı. Sonuç olarak, üretici emeğinin karşılığını alamadı.” ifadelerini kullandı. Gürer, tarımda üretim planlamasına 22 yıl aradan sonra geçildiğini vurgulayarak, bu planlama eksikliğinin büyük sorunlara yol açtığını söyledi.

“Hayvan İthalatı Soru İşaretleri Yaratıyor”

Hayvancılık sektöründe de ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Gürer, “Hayvancılıkta hayvan varlığını sürekli artırmak yerine, son iki yılda 1 milyon 200 bin hayvan neden ithal edildi? Bu sorunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Eğer Türkiye’de hayvan varlığı yeterliyse, ithalata ihtiyaç duyulması, ya bir rant uğruna ya da farklı bir amaçla yapılıyor demektir. Yeterli hayvan varlığının olduğu bir ülkede neden et ve hayvan ithalatı devam eder? Bu durum, piyasa istikrarını da tehdit ediyor.” şeklinde konuştu.

“Su Fakiri Türkiye’de Modern Sulama Yöntemleri Yetersiz”

Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu belirten Gürer, “Hala modern sulama yöntemlerinin sadece %35 civarında kullanıldığı bir ülkede, tarım sorunlarının artarak devam etmesi kaçınılmaz. Modern sulama sistemlerine hızla geçilmesi ve su kaynaklarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin tarımda yapacak çok işi var; çünkü 22 yıl boyunca kaybedilen zaman, geri kazanılmalıdır.” dedi.

“Toprak Mahsulleri Ofisi Üreticinin Yanında Olmalı”

Patates üretiminde yaşanan sıkıntılara da değinen Gürer, “Niğde bölgesinde yıllık 1 milyon ton patates yetişiyor. Ancak bu yıl, bu ürünün %35’inin satılması ve %65’inin depolanması gerekiyordu. Fakat neredeyse tamamı depolandı. Tüccarın verdiği fiyat, maliyetin yarısını bile karşılamıyor. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, ürün alımına ilişkin acil önlemler alması gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, ürünleri alıp dağıtmakla kalmamalı; aynı zamanda üretim maliyetlerini göz önünde bulundurarak makul bir kar ile alım yapmalı ve fiyatlar yükseldiğinde piyasayı dengeleme görevini üstlenmelidir.” şeklinde konuştu.

“Üreticinin Kazancı Düşerken, Tüketici Fahiş Fiyatlarla Karşılaşıyor”

Gürer, “Ürün üreticiden çıktıktan sonra fiyatı artıyor, fakat üretici kazanmıyor, tüketici ise yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Bu durum, aracılık sistemindeki eksikliklerden kaynaklanıyor. Tarladaki ürünün maliyetini düşürmek ve tüketiciye ulaşım kanallarını daraltmak, fahiş fiyatların ortadan kaldırılması için kritik öneme sahip.” dedi. Domatesin tarlada 1,5 lira iken markette 100 liraya kadar çıkmasının örneğini veren Gürer, “Biber ve patlıcan gibi üreticisine kazandırmayan ürünlerin raf fiyatları hızla yükseliyor. Türkiye, planlamayı sadece üretim aşamasında değil, tüketimde de doğru bir şekilde yapmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Girdi Maliyetleri ve Çiftçinin Artan Borçları”

Çiftçilerin en büyük sorunlarının başında girdi fiyatlarının yüksekliği geldiğini belirten Gürer, “Bu yıl, geçen yıla göre buğdayda %12, arpa da %3, pancarda ise %28’lik bir artış yaşandı. Alım fiyatlarının düşük tutulması, gelecekte daha büyük sorunlara yol açacaktır.” dedi.

“Tarımda Zararlılar ve Ürün Kaybı”

Gürer, Türkiye’nin tarımında zararlılar nedeniyle önemli üretim kayıpları yaşandığını belirterek, “Akdeniz sineği, beyaz sinek, domates güvesi ve tarla faresi gibi zararlılar bitkilere büyük zararlar veriyor. Fındıkta da kokarca gibi zararlılar hâlâ gündemde, ancak önlem alınmadı.” dedi.

“2025 Yılı Tarım Planlaması ve Çiftçilerin Beklentileri”

Gürer, “2025 yılı doğru bir şekilde planlanmalı. Üretilen ürünlerin alım fiyatları, çiftçinin ve üreticinin kârını sağlayacak şekilde artırılmalı. Girdi fiyatları düşürülmeli ve yeterli destek sağlanmalıdır. Aksi takdirde, çiftçilerin bankalara olan borçları artacak ve sorunları katlanarak devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Tarım Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!