Çukurova Üniversitesi’nden Çarpıcı Mikroplastik Araştırması
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ODTÜ ve Ankara Adli Tıp Kurumu araştırmacıları ile birlikte yürüttüğü kapsamlı bir çalışmada, insan vücudunda mikroplastik bulunma oranını çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.
Yapılan incelemeler sonucunda, 26 kadavra üzerinde yapılan analizlerde, midelerden alınan örneklerde yaklaşık 100 mikroplastik parçacığı tespit edildi. Bu bulgular, kişi başına midede ortalama 10 mikroplastik parçasının mevcut olduğunu ve insanların günde 30-40 mikroplastik maruziyetine uğradığını gösteriyor.
Prof. Dr. Gündoğdu, mikroplastiklerin sindirim sistemi içerisinde parçalanarak 100 mikrondan küçük boyutlara indiğini ve bu küçük parçacıkların kan dolaşımı aracılığıyla vücuda yayıldığını belirtmektedir. Araştırma ayrıca, tespit edilen mikroplastiklerin kaynaklarının neler olduğunu da ortaya koymuştur. Bunlar arasında:
- Tekstil ürünleri
- Hava kirliliği
- Ambalajlı gıdalar
- Hazır yiyecekler
Özellikle ipliksi yapıda olan mikroplastiklerin, plastik içeren tekstil ürünlerinden kaynaklandığı anlaşılırken, ambalajlı gıdalardan alınan mikroplastiklerin de önemli bir maruziyet kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Prof. Dr. Gündoğdu, sulak ve tarımsal alanlardan gıdalara, tekstil ürünlerinden tıbbi malzemelere kadar pek çok kaynağın insanları mikroplastiklerle temas ettirdiğine dikkat çekmektedir.
Bu mikroplastiklerin, vücutta birikerek kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Gündoğdu, yaklaşan Birleşmiş Milletler Plastik Anlaşması’nda plastik üretimine yönelik kısıtlamaların getirilmesinin önemine de değinmiştir.
Kaynak: Sözcü