Çiftçiler Üretim Maliyetleriyle Sıkıntıda
Yüksek üretim maliyetleri ve düşen alım fiyatları nedeniyle, geçen yıl başta limon olmak üzere bahçelerindeki ağaçları söken çiftçiler bu yıl arazilerini satılığa çıkarmaya başladı. Deprem sonrası büyük göç veren ve Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından biri olan Hatay’da, çiftçilerin artık üretim maliyetlerini karşılayamadıkları gözlemleniyor. Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Çiftçinin çözümü artık çiftçiliği bırakmak. Etrafımızda inanılmaz derecede satılık tarla var. Herkes bir şekilde toprağının bir kısmını satıp küçülme ya da bu işin içinden çıkma peşinde. Bu durum sadece Hatay’a özgü değil; Türkiye genelindeki tüm üreticilerin sıkıntıları var. Kimle konuşsam tarla satmaktan bahsediyorlar.” şeklinde konuştu.
İlan sitelerinde ise onlarca dönüm arazi, üzerindeki ağaçlar ve mahsullerle birlikte yeni sahiplerini bekliyor. Örneğin, Hatay Dörtol’da 15 yıllık portakal ağaçlarının bulunduğu bir bahçe, 70 milyon TL’den satışa sunulurken, yine Hatay’da 30 dönümlük bir başka bahçe ise 115 milyon TL’den alıcı bekliyor. Ayrıca, başka bir portakal bahçesi de 5 milyon 100 bin TL’den satılık durumda.
Faiz Daha Çok Kazandırıyor
Maliyetlerin üreticiyi zorladığını belirten Okay, pamuk başta olmak üzere tüm ürünlerde daha az kazanç sağladıklarını ifade etti. Geçen yıl 28 TL olan pamuk fiyatının bu yıl 23 TL’ye, toptan satılan zeytinyağının litresinin ise bölgede 235 TL’den 180 TL’ye düştüğünü kaydetti. Okay, “Araziniz var; bir kısmına buğday, bir kısmına pamuk ekmişsiniz ama hiç birinden para kazanamıyorsunuz. Borçlarımız katlanmış durumda, bütün girdi maliyetleri geçen yılın yüzde 100 üstünde. Şu anda arazinin dönümü 300 bin TL. 100 dönüm tarla, 30 milyon TL. Şimdi bunu bankaya koysa ne kadar kazanır? Tarla da alacağı hiçbir kâr yok.” diye belirtti.
Çiftçiler Üretimi Bırakma Yolunda
Zarar eden çiftçiler, üretimden vazgeçip tarlalarını satmaya yönelmeye başladı. İnternet sitelerindeki ilanlar, bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunulan tarım arazileriyle dolup taşıyor. Tarlalarda satılamayacağı düşünülerek hasat edilmeyen mahsüller ve meyve ağaçları da dikkat çekiyor.
Çiftçiler Umudunu Buğdaya Bağladı
SGK verilerine göre, çiftçi sayısı her geçen yıl hızla azalmaktadır. 2019 yılında 600 bin 787 olan çiftçi sayısı, pandeminin etkilerinin hissedildiği 2020 yılında 547 bine kadar düştü. Bir süre 500 bin seviyesinde tutunabilen çiftçi sayısı, 2023 yılında 460 bin 260’a kadar geriledi. Bu erime, maliyetlerin artması ve çiftçilerin gelirlerinin büyük oranda azalmasıyla 2024’te hızlanması bekleniyor. SGK verilerine göre, ağustos itibarıyla çiftçi sayısı 413 bin 865’e kadar düştü. Birçok çiftçi ekim yapmayı bırakırken, bir kısmı da umudunu buğdaya bağlamış durumda. Muzaffer Okay, “Pamuk para etmedi. Mısır başını bir miktar yükseltti, ardından 1 milyon ton mısır ithal ettiler ve fiyatlar düştü. Meyve dalında kalan çiftçiler, patates ve soğan ekmeye yöneldi. Şimdi insanlar, nefes almak için buğdaya yöneldiler.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: Sözcü