TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Enflasyon Savunması
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca emekli ve çalışanın maaş zammını etkileyen önemli bir dava sürecinde mahkemeye 85 sayfalık bir savunma belgesi sundu. Ancak, iki yıldır halktan gizlediği ürün fiyatlarını mahkemeye sunmadığı dikkat çekti. Enflasyonu hesaplama görevini yerine getirdiğini belirten TÜİK, eleştirilen ve dava konusu olan memur, işçi ve emekli maaş artışlarının kendisi tarafından değil, iktidar tarafından belirlendiğini ifade etti.
HUSUMET İKTİDARA OLMALI
TÜİK, Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından açılan ve daha sonra Tüm Emekliler Derneği’nin de müdahil olduğu davada, mahkemenin talep ettiği savunmayı hukuk birimindeki altı avukata hazırlattı. Davanın esastan reddedilmesini isteyen TÜİK, davacı Çilesiz’in taraf ehliyeti bulunmadığını ve enflasyondan dolayı zarara uğradığı iddiasının kabul edilemeyeceğini savundu. Bu sebeple, TÜİK’e husumet yöneltilemeyeceğini belirtti.
TÜİK, hesapladıkları enflasyonun hangi kişi veya kurumlar tarafından ne amaçla kullanıldığına müdahale etmediklerini vurguladı. Kurumun açıklamalarına göre, “Verilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bakanlıklar, yasama ve yürütme makamları gibi karar alıcılar tarafından kullanılması nedeniyle, TÜİK’e herhangi bir sorumluluk yüklenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, davada husumet, TÜİK’in verilerini baz alarak emekli maaş artışlarını belirleyen mercilere yönlendirilmelidir” dedi.
TÜİK, açıkladıkları enflasyon rakamının doğrudan maaş zamlarında kullanılmadığını da belirtirken, özellikle seçim dönemlerinde emekli, işçi ve memurlara yapılan ek zamları mahkemeye delil olarak sundu. Ayrıca, ölçülen enflasyon ile halkın hissettiği enflasyonun farklı olmasının doğal bir durum olduğunu savundu.
Seyfettin Çilesiz’in Uyarıları
Seyfettin Çilesiz, “Binlerce dava yağar, mahkemeler kilitlenir” diyerek, TÜİK’in bu dava sürecine olan yaklaşımını eleştirdi. TÜİK, Çilesiz’in açtığı davayı kabul ederek kendisinden savunma istediği için Ankara 6. İdare Mahkemesi’ni de dolaylı yoldan eleştirdi. Daha önce enflasyonu düşük açıkladığı gerekçesiyle Ankara 4., 9., 12. ve 18. İdare Mahkemelerinde TÜİK aleyhine birçok dava açıldığını, ancak bu davaların reddedildiğini belirtti. Aynı tarihlerde 24. İdare Mahkemesi’nde de başka davaların açıldığını, fakat bunların da reddedilmesi nedeniyle savunma göndermelerine gerek kalmadığını ifade etti.
TÜİK, “Dava yetkisi geniş yorumlanırsa, idarelerin her türlü işleminin iptali için binlerce dava açılır ve mahkemeler kilitlenir” diyerek, hukuk sistemindeki olası tıkanıklıklara dikkat çekti.
Kaynak: Sözcü