1. Haberler
  2. Gündem
  3. İBB’deki Yolsuzluk Dosyaları ve Kamu Borçları

İBB’deki Yolsuzluk Dosyaları ve Kamu Borçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ali Macit

Ali Macit

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet belediyelerini hedef alarak “Kamuya olan borçlarını ödemeyen belediyeler, milletin parasını hoyratça eğlencelere harcıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) son beş yılda üzeri kapatılan yolsuzluk dosyalarının yeniden açılma ihtimalini gündeme getirdi.

SOYLU EL KOYDU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021 yılında yapılan seçimlerin ardından, AKP döneminde yaşanan usulsüzlüklere dair teftiş kurulu soruşturması başlattı ve 36 ayrı usulsüz işlem tespit etti. Bu işlemlerin toplamı, o dönemdeki parayla 13.2 milyar lira, günümüz kuru ile 50 milyar liranın üzerinde, yani yaklaşık 1.5 milyar dolara denk geliyor. Ancak, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu 36 dosyaya el koyarak soruşturmaların ilerlemesini engelledi. Üzerinden beş buçuk yıl geçmesine rağmen, bu dosyalarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı; mevcut İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da dosyaların açılmasına izin vermedi.

BİLAL ERDOĞAN’IN FATURALARI

Bu dosyalar arasında, çeşitli vakıf, dernek, okul ve spor salonları için proje ve tanıtım medya adı altında toplamda 847 milyon 592 bin TL’lik (150 milyon dolar) harcama yapıldığı kaydedildi. Ayrıca, 15 Temmuz Derneği ve Bilal Erdoğan’ın TÜGVA’sına ait faturaların da İBB tarafından ödendiği belirtildi.

  • İBB, AKP döneminde Başakşehir’de “askeri stratejik alan” fonksiyonuna sahip olan, çivi bile çakılamayacak bir araziyi 41.2 milyon liraya satın aldı.
  • Raylı sistem yapım iş ve işlemlerinde alınan yanlış kararlar nedeniyle İBB yaklaşık 2 milyon dolar zarara uğratıldı.
  • Metro İstanbul A.Ş. 2012 yılında 6.1 milyon dolara bir Sikorsky helikopter satın aldı. Ancak, kiralanan helikopterden 2 milyon dolar zarar oluştu.
  • İBB Esenler Belediye Meclis Üyesi İlyas Duras’ın babası Müslüm Duras’a ait arsalar, dönemin parasıyla 1 milyon dolara satın alındı.
  • İBB, Fatih İlim ve Kültür Vakfı’ndan 3 milyon dolar ödeyerek kullanılamayacak durumda olan riskli yapıları satın aldı.
  • İBB’nin iştirak şirketlerinden Medya A.Ş, TRT’nin Kut’ül Amare dizisine sponsor oldu ve toplamda 6 milyon dolarlık bir kaynak aktarıldı.
  • Bakanlığa devredilen dosyalar arasında en büyük zararı 10 milyar 867 milyon 444 bin 340 TL ile durdurulan metro inşaatları oluşturdu.

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı aracılığıyla satın alınan arazide tam 106.4 milyar liralık bir zarar oluştu.

İBB'deki Yolsuzluk Dosyaları ve Kamu Borçları

TARİHE GEÇEN YOLSUZLUK

  • Fatih Belediyesi, Vatan Caddesi’ndeki 6 bin 348 metrekarelik eski Lunapark arazisini 2011 yılında 25 milyon liraya (16 milyon dolara) sattı.
  • Arazinin, dönemin Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortağı olduğu Metal Konut tarafından alındığı ifade edildi.
  • İBB, 2017 yılında arazinin imarını değiştirerek yeşil alan olmaktan çıkarıp ticaret ve konut alanına dönüştürdü.
  • AKP’li belediye, 25 milyon liralık araziyi 429 milyon liraya (o günkü kurla 116 milyon dolar) damadın şirketinden satın aldı.
  • İBB, satın alma ve ödeme işlemlerini tamamladıktan sonra arazinin imarını tekrar değiştirerek konuttan yeşil alana çevirdi.
  • Arazinin fiyatı, bu ikinci kararla birlikte 116 milyon dolardan 10 milyon dolara düştü.
  • İlgili şirket, 16 milyon dolara alıp 116 milyon dolara sattığı araziden 100 milyon dolar (günümüz kuru ile 3.5 milyar lira) kazanç elde etti.

Müfettişlerin tüm belgeleriyle ispatladığı bu şaibeli satışa ilişkin dosyanın kapağı ise dört yıldır açılmadı.

Kaynak: Sözcü

İBB’deki Yolsuzluk Dosyaları ve Kamu Borçları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!