TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat Bütçe Sunumu Yaptı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 bütçesine ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından, milletvekilleri bütçeye dair görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirerek Bakan Bolat’a çeşitli sorular yöneltti. Bakan Bolat, 45 dakika boyunca milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ayrıca, soru önergelerine yüzde 95 oranında yanıt verdiklerini vurguladı.
“Cari Açıkta Hep Birlikte Sevinmemiz Gereken Bir Tablo Var”
Tüketim malları ithalatına ilişkin sorulara yanıt veren Bolat, şu ifadeleri kullandı: “Dış ticarette ve cari işlemlerde, iktidar ve muhalefet olarak birlikte sevinmemiz gereken bir tablo var. İhracat artış gösteriyor, dünya genelinde küresel ticaret düşmesine rağmen dış ticaret açığımızda 35,5 milyar dolarlık bir azalma yaşandı. Ekonominin kanayan yarası olarak görülen cari işlemler açığımız, Eylül ayı itibarıyla 9 ayda 5,3 milyar dolara geriledi. Bu, toplamda 52 milyar dolarlık bir iyileşme anlamına geliyor.”
“Neden Yabancı Yatırımcı Gelsin?”
Türkiye’ye gelen yabancı sermaye konusunda eleştiriler alan Bakan Bolat, “1950-1980 yılları arasında Türkiye’ye 1 milyar dolar, 1980-2002 yılları arasında 15 milyar dolar ve 2003-2024 yılları arasında ise 271 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. 83 bin doğrudan yatırımcı Türkiye’ye geldi. Eğer hukuk, ekonomik ve siyasi istikrar olmazsa, yabancı yatırımcılar buraya gelmez. Yabancı yatırımcılar buraya gelip üretim yapmakta, yatırım yapmakta ve istihdam yaratmaktadır. Bu yatırımlar Türkiye’ye 1 milyon 300 bin istihdam sağladı ve 262 milyar dolarlık mal ihracatımızın yüzde 30’unu kazandırdı.” dedi.
“Ortak Üyelik Statüsüyle Bize Cevap Verecekleri Anlaşılıyor”
BRICS’e üyelik konusundaki sorulara da değinen Bakan Bolat, “Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği anlaşmalarımız devam etmektedir. Avrupa Birliği müzakereleri açtığı takdirde, biz de bakanlık olarak müzakerelere başlayacağız. Türkiye’nin BRICS’e müracaatı incelendi ve ortak üyelik statüsüyle bize cevap verecekleri anlaşılıyor. Hindistan’ın vetosu gibi bir durum söz konusu değil.” şeklinde konuştu.
“E-Ticaret Kanunu ve Trendyol’a Yönelik Eleştiriler”
E-ticaret kanunu ve Trendyol’a yönelik eleştirilerin de gündeme gelmesi üzerine Bakan Bolat, “Temmuz 2022’de kanunlaştı ve bu kanun çıktıktan sonra 60 gün içinde bu kanunda işlem hacmiyle ilgili maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüren ana muhalefet oldu. Biz burada kanunda yer alan tüm maddeleri uygulamaya geçirdik. İlgili firmaların pazar payı düşmeye başladı. Anadolu’da 240 bin esnaf ve KOBİ e-ihracata başladı. Bu noktada, sektördeki hızlı ilerlemeye dikkat çekmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Güzelce Denetleyebilirsiniz”
Üreticilerin girdi maliyetleriyle ilgili endeksin yıllık artışının ÜFE’de yüzde 32,24, TÜFE’de ise 39,77 olduğunu belirten Bolat, “Tarım Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle enflasyonu azaltmaya devam edeceğiz. İşsizlik oranının yüzde 8,6 seviyesinde olduğunu duyurduk ve son 22 yılda 12,5 milyon istihdam artışı sağlandı.” dedi. Alışveriş merkezleri (AVM) ile ilgili olarak, “AVM sayısının 445 olduğunu ve bu sayının azalmakta olduğunu görüyoruz. Belediyeler de bu noktada güzelce denetleyebilir.” ifadesini kullandı.
“Batılı Ülkelerin Bile Hayran Kaldığı Gümrük Kapıları”
Esnaf ve sanatkarlara verilen desteklere ilişkin sorulara da yanıt veren Bakan Bolat, “AKP iktidarı döneminde esnaf için 544 milyar lira destek sağlandı. Gümrüklerimizin modernizasyonuyla batılı ülkelerin bile hayran kaldığı gümrük kapılarımız mevcut. Bu gümrükleri yenilemeseydik, 375 milyar dolarlık ticareti gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı.” şeklinde konuştu.
“Filistin Açıklaması”
İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarına yanıt veren Bakan Bolat, “Hukukta temel bir kural vardır; iddiasını ispat etmek iddia sahibine düşer. Türkiye, Filistin konusunda da dünya genelinde en fazla çabalayan ülke konumundadır.” dedi. 9 Nisan’a kadar ticareti azalttıklarını ve 109 üründe ihracatı kestiklerini belirtti.
“Mayıs’tan Bu Yana Kimse Ticaret Yapıldığını İddia Edemez”
Bakan Bolat konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Mayıs’tan bu yana İsrail’le ilgili rakamlar, ihracatta ve ithalatta sıfır. Üçüncü ülkelerden mal gönderildiği iddiaları, bilgisayar kurgusu bir senaryodur. Sadece uygulayıcı bakanlığıyız ve gerekli denetimleri yapmaya devam edeceğiz.”
Bu açıklamaların ardından muhalefet vekilleri, belgelerin sunulmasını talep etti. Bakan Bolat ise, “Mayıs’tan bu yana bu iddiaların geçerli olmadığını vurguladı.” dedi.
Kaynak: Sözcü