Almanya’da Koalisyon Hükümetinin Düşmesi ve Kaçakların Durumu
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Liberallerden oluşan koalisyon hükümetinin düşmesi, özellikle ülkeye kaçak yollarla giriş yapan mülteciler için bazı avantajlar doğurdu. Yıllardır “halk parası” olarak bilinen Bürgergeld yardımı alan kişilerin desteklerinin kesilmesi artık mümkün gözükmüyor. Ayrıca, hızlandırılması beklenen sınır dışı işlemleri de durma noktasına geldi.
Ülkeye kaçak olarak giren Suriyeliler’den sonra ikinci sırayı alan Türk vatandaşları arasından iltica talepleri kabul edilenlerin yardım ödemeleri kesintisiz bir şekilde devam edecek.
Meclisteki Çoğunluğun Kaybı
Türk vatandaşları, en çok sınır dışı tehdidi altında olan gruplardan biri olarak, yeni bir hükümet kurulup yeni düzenlemeler getirilene kadar “daha az sınır dışı tehdidi” ile karşılaşacaklar. Başbakan Olaf Scholz’un hükümetinin bu yaz hazırladığı ve bakanlar kurulunun onayladığı yasa tasarısı, “Çalışmak istemeyenler ve yıllarca sosyal yardım alanların ödeneklerinin kesilmesini” öngörüyordu. Ancak meclisteki çoğunluğun kaybolması nedeniyle bu yasa tasarısı yasalaşamayacak.
Yasa tasarısının meclise gelmeyeceği, dolayısıyla sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması ve iltica yasalarının değiştirilmesiyle ilgili düzenlemelerde de bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor.
Yardım Kesintileri ve Gelecek Planları
Başbakan Scholz’un düşen hükümeti, sosyal yardım alıp da kaçak çalışanlardan tüm yardımların geri alınmasını, önerilen işi kabul etmeyenlere ödenecek yardımların %30 oranında kesilmesini ve para bağlatıp izini kaybettirenlere yapılan ödeneklerin kesilmesi gibi yasal değişiklikler önermişti. Ancak artık bu düzenlemeler meclise gelemeyecek. Çünkü Liberaller’in koalisyondan ayrılmasıyla SPD-Yeşiller hükümeti mecliste azınlık durumuna düştü.
Başbakan Scholz, 16 Aralık’ta yapılacak olan güvensizlik oylaması ile gidişini onaylatacak, ardından meclis feshedilecek ve Almanya’da erken seçimler 23 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.
Kaynak: Sözcü