Bursa’nın Su Krizi: Nilüfer Barajı Kurudu, Doğancı Barajı’nın Seviyesi Düşüyor
Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli barajlardan biri olan Nilüfer Barajı, bu yılki kuraklık nedeniyle tamamen kurumuş durumda. Doğancı Barajı’ndaki su seviyesi ise yüzde 35’e gerileyerek endişe verici bir seviyeye ulaştı. Dronla yapılan çekimlerde, Nilüfer Barajı’nın dibindeki toprakta derin çatlaklar gözlemlenirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Önümüzde 40, 45 günlük suyumuz kaldı” açıklamasında bulundu.
Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatname’sinde Bursa’nın su kaynakları için, “Su ve havasının güzelliğinden Bursalıların yüzü kırmızıdır. Velhasıl Bursa sudan ibarettir” ifadesiyle tanımladığı şehir, şimdi su sıkıntısı ile karşı karşıya. Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan 2 milyon 520 bin metreküp gövde hacmine sahip Doğancı Barajı’nın su seviyesi kritik bir düşük seviyeye ulaşmışken, 2007 yılında faaliyete geçen ve 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan Nilüfer Barajı tamamen kurudu. Ekim ayında, Nilüfer Barajı’nın doluluk oranı sadece yüzde 2 olarak kaydedildi ve barajın dibinde oluşan çatlaklar dronla görüntülendi. Artık yürünebilecek hale gelen baraj, önemli bir su kaynağının ne kadar kritik bir durumda olduğunu gözler önüne seriyor.
‘Bilim İnsanlarının Uyarılarını Dikkate Almadık’
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle Bursa’nın barajlarının da olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bozbey, “Bu durum yaklaşık 20-25 yıldır devam eden bir süreç. Bilim insanları sürekli bizleri uyardı. Eğer gaz salınımı bu şekilde devam ederse, dünyanın 2040’lı yıllardan itibaren çok daha fazla kuraklık yaşayacağı ve mevsimsel sorunlar yaşayacağı bilgisini paylaştılar. Ama biz, bilim insanlarının dediklerini dikkate almadık” dedi.
‘Nilüfer Barajı Sıfır Noktasında’
Nilüfer Barajı’nın sıfır noktasına geldiğine ve bu barajlardan birinin artık kente su veremediğine dikkat çeken Bozbey, şöyle devam etti: “Bursa’ya geçtiğimiz kış kar yağmadı, yağmur da yağmadı. Düşen yağmur, sadece Doğancı Barajı’nın ve Nilüfer Barajı’nın bir miktarını doldurabildi. Nilüfer Barajı maalesef sıfır noktasında. Artık bize, kente su veremez duruma geldi. Doğancı Barajı biraz daha iyi durumda. Önümüzde 40-45 günlük bir suyumuz var. Bu nedenle Bursalılara ‘Tasarruflu olun, suyu tasarruflu kullanın’ mesajını ulaştırmaya çalıştık. Bursalıların tamamına teşekkür ediyorum. Bu mesajımız sonucunda, önemli bir tasarruf yapıldığını görmekten mutluluk duydum.”
‘Çınarcık Barajı Çalışmaları Hızlandı’
Doğancı ve Nilüfer barajları ile 2060 yılına kadar Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak olan Çınarcık Barajı’nın suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatında çalışmaların hızla ilerlediğini belirten Bozbey, “Çınarcık Barajı çok önemli bir kaynak. Suyunun kente aktarılması ile ilgili yapılan çalışmaları hızlandırmaya çalışıyoruz. 2026’nın sonuna kadar tamamlanması planlanan sistem üzerinde çalışmalar devam ediyor.” dedi.
‘Hazırlık Yapmak Zorundayız’
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Valimizle, DSİ Bölge Müdürümüzle ve yönetimimizle yaptığımız çalışmalar son derece önemli. Bursalıların suya sahip çıktığını görmek sevindirici. Ancak susuz kalmamaları için yerelde ovadaki kuyu sayısını artırmayı ve alternatif kaynaklardan da su takviyesi yapmayı gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde yağmur ve kar bekliyoruz. Bu süreçte yağmurun durumu önemli. Bu sorunları aşacağımıza inanıyorum fakat bu yeterli değil. Önümüzdeki yıllarda aynı sorunların yaşanabileceğini düşünerek hazırlık yapmak zorundayız. Farklı göletler ve alternatif su kaynakları ile Bursa’nın susuz kalmaması için gerekli önlemleri alacağız.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sözcü