1. Haberler
  2. Gündem
  3. Evde Tarım İlaçlaması ve Sağlık Riskleri: Altay Toprak Kınalı’nın Ölümü

Evde Tarım İlaçlaması ve Sağlık Riskleri: Altay Toprak Kınalı’nın Ölümü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde Tarım İlaçlaması ve Sağlık Riskleri

Evde yapılan ilaçlamada insan sağlığına zarar verebilecek ‘Kingphos’ ve ‘Grainphos’ adlı tarım ilaçlarının kullanıldığı iddia edildi. Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hatipoğlu, bu ilaçların depo, dükkan gibi geniş alanlarda uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Kesinlikle ev ve insan yaşam alanında kullanılması önerilmez” ifadelerini kullandı.

Olay, 12 Kasım tarihinde İzmir’in Konak ilçesindeki Kahramanlar Mahallesi’nde bir apartmanda gerçekleşti. Dairenin en üst katında yaşayan bir aile, evde ilaçlama yaptırdı. Ancak, ilaçlama işlemi tüm daireleri etkiledi. İhbar üzerine adrese AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olayda 2. katta oturan Altay Toprak Kınalı, annesi Raziye Kınalı, babası Recep Kınalı ve apartmanda yaşayan üniversite öğrencisi Gizem Umay hastaneye kaldırıldı. Altay Toprak Kınalı, 5 kez kalbi durmasına rağmen yeniden hayata döndürüldü; ancak müdahalelere rağmen önceki gün hayatını kaybetti. Kınalı çifti tedavi sonrası taburcu edilirken, Gizem Umay’ın ise Alsancak Devlet Hastanesi’ndeki tedavisi devam ediyor.

Olayın Soruşturması ve Sonuçları

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve apartmanı ilaçlayan firmanın 3 personeli gözaltına alındı. İlaçlamanın yapıldığı apartman ile yanındaki 2 apartman da ekipler tarafından tahliye edildi. Tahliye edilen kişilere, İzmir Valiliği tarafından geçici barınma hizmeti sağlandı. AFAD KBRN ekipleri, binalarda havalandırma çalışmaları gerçekleştirdi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Altay Toprak Kınalı için dün Alsancak Kahramanlar Camisi’nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Cenazeye, bebeğin ailesi ve yakınları katıldı. Kınalı çifti, bu zor anlarında ayakta durmakta güçlük çekti. Baba Recep Kınalı, oğlunun tabutuna sarılıp gözyaşı dökerken, kardeşi Ramazan Kınalı onu teselli etmeye çalıştı. Altay Toprak, cenaze namazının ardından Pınarbaşı Mezarlığı’nda defnedildi.

2 TUTUKLAMA

Altay Toprak Kınalı’nın ölümüne ilişkin gözaltına alınan ziraat mühendisi B.Ö., ilaçlamayı yapan işçi E.G. (46) ve ilaçlamaya aracılık eden E.G. (44) ile ilgili işlemler tamamlandı. 3 şüpheli, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan şüphelilerden ilaçlamayı gerçekleştiren işçi E.G. ile ziraat mühendisi B.Ö., ‘Kimyasal madde kullanarak olası kastla öldürme’ suçundan tutuklanırken, aracılık eden E.G. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SAVCILIK’TAN İTİRAZ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, E.G.’nin serbest bırakılması kararına itiraz etti. Başsavcılığın soruşturmasında, AFAD ekiplerinin yaptığı incelemede, binada kullanılan maddelerin yerleşim merkezlerinde kullanılmaması gereken tarım ilaçları olduğu belirtildi. Sağlığa zararlı ‘Kingphos’ ve ‘Grainphos’ tarım ilaçlarının kullanıldığı ifade edildi.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Tutuklanan ziraat mühendisi B.Ö., savcılıktaki ifadesinde, “Tahtakurusu başka türlü ölmez. 3 gün boyunca alt ve üst komşuların binaya girmemesi konusunda uyarıda bulundum. Çok üzgünüm” dedi. İlaçlamayı gerçekleştiren işçi E.G. ise “B.Ö. yardımımı istedi, yardım ettim. İlaçla ilgili bir şey bilmiyorum” şeklinde ifade verdi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan E.G. de “Bana evin ilaçlanacağını söyledikleri için ben de bu işi yapan tanıdığımla görüştürdüm” dedi.

İLAÇLARIN KULLANIMI HAKKINDA UYARILAR

İlaçlamada kullanılan Kingphos ve Grainphos ilaçlarının ‘Aluminium phosphide’ içerdiğini ifade eden EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Hatipoğlu, bu ilaçların depo ve dükkan gibi geniş alanlarda uygulanması gerektiğini belirtirken, “Evlerde kullanılması kesinlikle doğru değil” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ilaçlama sonrasında alanın 2-3 gün kapalı kalması gerektiğini vurguladı.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Açıklaması

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Altay Toprak Kınalı’nın ölümüne ilişkin bir açıklama yaptı. Biyosidal ürünlerin yanlış uygulanmasının zehirlenmelere yol açabileceğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Kapalı alanlarda yapılan ilaçlamaların ardından yeterli havalandırma yapılmaması bu riskleri artırmaktadır. Fumigasyon işlemi tehlikeli bir uygulama yöntemidir ve özel izinlere tabidir. Vatandaşlarımızın, uygulama sırasında ortamda bulunmamaları ve sonrasında yaşam alanlarını mutlaka havalandırmaları gerektiğini hatırlatıyoruz” denildi. Ayrıca, biyosidal ürün uygulamalarının daha sıkı denetlenmesi gerektiği de vurgulandı.

Evde Tarım İlaçlaması ve Sağlık Riskleri: Altay Toprak Kınalı’nın Ölümü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!