Enerji Sektöründeki Gelişmeler ve Elektrik Fiyatlandırması Üzerine Değerlendirmeler
Gazetecilere sektörel gelişmeler ve enerji politikaları hakkında bilgi veren Erdeniz, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrikte son kaynak tedarik tarifesi çerçevesinde gerçekleştirilen düzenlemeye dikkat çekti. Bu düzenlemeye göre, yıllık 5 bin kilovatsaat tüketimi bulunan konut ve ticarethane abonelerinin artık elektrik sübvansiyonlarından yararlanamayacağını belirtti.
Geliri belirli seviyenin üzerinde olan kesimlerin maliyet bazlı fiyatlandırma politikasına göre ödeme yapmalarını uygun bulduklarını ifade eden Erdeniz, bu konudaki görüşlerini şu şekilde sürdürdü:
- “Sektör olarak elektrikte maliyet esaslı tarifeye geçişi uzun zamandır savunuyoruz.”
- “Yeni dönemin nasıl gelişeceğini topluma doğru bir iletişimle aktarabileceğimiz 2,5 aylık bir süreç bulunuyor.”
- “Bu süreçte atılan adımın son derece doğru olduğunu düşünüyorum. Kısa ve orta vadede, ilan edilen son kaynak tedarik limitinin daha aşağıya çekilmesi gerektiğine inanıyorum.”
- “Gerçekten desteklenmesi gereken, korunmaya muhtaç tüketiciler desteklenirken, 5 bin kilovatsaat olan limitin kamunun sübvansiyon yükünü azaltacak seviyelere indirilmesi gerekmektedir.”
Erdeniz, bugün itibarıyla mesken faturasının desteklenen ilk kademesinin 496 liraya karşılık geldiğini belirtti. Ancak bunun asıl maliyetinin 3 bin lira olduğunu vurgulayarak, “496 liraya elektrik almaya devam edeyim, elektrikli arabamı da şarj edeyim, elektrikle ısınayım demek ne kadar mantıklı?” diye sordu. Hem dağıtım şirketleri hem de ilgili kurumlar üzerinde milyarlarca dolar yük olduğunu ifade ederek, bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Maliyet bazlı enerji politikasına ve fiyatlandırma sistemine dönülmesi gerektiğini vurguladı ve bu nedenle son kaynak tedarik limitinin orta vadede aşağıya çekilmesi gerektiğini savundu.
2023 Yılında Enerji Güvenliği İçin Yapılan Yatırımlar
Erdeniz, sektörün sübvansiyon yüküne ve biriken alacaklara rağmen 2023 yılında 2,2 milyar dolarlık yatırım yaparak enerji arz güvenliğini desteklemeyi başardığını dile getirdi. Enerji sektöründeki dönüşümle birlikte enerji tüketiminin artacağına dikkat çeken Erdeniz, “Bu dönüşüme ayak uydurmak için elektrik dağıtım şirketleri olarak önümüzdeki 8-10 yılda asgari 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var. Bu yatırım yapılabilirse enerji altyapısı, dönüşüme hizmet verebilir.” dedi.
Enerji altyapısında köklü bir dönüşüm gerektiğini belirten Erdeniz, “Şu anda bir sokakta 3 elektrikli araç varken, bu sayı kısa sürede 20’lere, hatta 100’lere çıkacak. Bugün için güç ve enerji talebini karşılamada sorun yok. Ancak, gerekli yatırımları yapmazsak mevcut sistem bu artan talebi karşılayamayabilir. Herkesin arabasını istediği zaman şarj edebilmesi ve evdeki elektrikli cihazlarını sorunsuz çalıştırabilmesi için enerji şebekesinin güçlendirilmesi ve dönüştürülmesi şart.” diye konuştu.
Yenilenebilir Enerji Dönüşümünün Önemi
Yenilenebilir enerji dönüşümünün Türkiye için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdeniz, “Sayın Bakan yakın zamanda bu konuda hedefleri açıkladı. Yerli ve milli enerji üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bu süreç yalnızca üretimle sınırlı değil; üretilen elektriğin iletilmesi, dağıtılması ve tüketiciye ulaşması için de önemli yatırımlar gerekmektedir.” dedi.
Örneğin, akıllı sayaçların ciddi bir yatırım gerektirdiğini ifade eden Erdeniz, akıllı dijitalleşmenin bilgi teknolojileri ve yazılım imkanlarını kullanmayı zorunlu kıldığını belirtti. “Bunların hepsi büyük yatırımlar demek. Üretim maliyetlerinde belki bir düşüş göreceğiz, ancak sistem yönetimi ve şebeke tarafında atılacak çok adım var.” dedi. Dağıtım şirketlerinin bu noktada önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
Erdeniz, “20. yüzyılın şebekeleriyle elektrifikasyonun ve yenilenebilir kaynakların daha fazla entegre edilmesi mümkün değil. 21. yüzyıla uygun, dijitalleşmiş ve elektrifikasyonun arttığı bir ortamda dağıtım, üretim ve yenilenebilir üretim gibi faktörlerle daha esnek ve dinamik bir sisteme geçmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. Özellikle dağıtım şebekesinin büyük yatırımlarla dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti ve “Bu problemi çözemediğimiz takdirde, elektrikli araçlarla ilgili ne de yenilenebilir enerji hedeflerimizle ilgili planladığımız rakamlara ulaşmamız mümkün olmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Sözcü