Tarımda Planlı Üretim Modeli Uygulaması
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamalara göre, tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değişmesi ve gıda talebinin artışı nedeniyle yeni bir planlı üretim modeli devreye alındı. Bakanlık, bu yeni üretim ve destekleme modeli çerçevesinde hazırladığı kapsamlı bir rehberle, bitkisel ve hayvansal üretime dair sıkça sorulan 33 soruya yanıt sunuyor. Bu rehber, “Sorularla Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Rehberi” adı altında, Bakanlığın resmi internet sitesi olan www.tarimorman.gov.tr‘de yayımlandı.
- Tarım planlamasının amaçları
- Desteklemelerdeki değişiklikler
- Destekleme ödemelerinden nasıl yararlanılacağı
- Tarımsal arazilerin kiralanması
- Kadın ve genç çiftçilere sağlanan destekler gibi yeni modelin esasları
“Tarım Politikalarımızı Geleceğe Yönelik Hazırladık”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, tarıma yapılan yatırımın sadece tarım sektörü için değil, toplumun her bireyi ve ülkenin her köşesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Tarımla ilgili atılan adımların, her alanda derin izler bırakabileceğini belirten Yumaklı, bu nedenle uzun vadeli, titiz ve dikkatli bir planlama ve programlama sürecinin gerekliliğine dikkat çekti. “Günübirlik hazırlanan çalışmalar, geçmişin birikimini yok etmekle kalmaz, gelecekte büyük sorunların yaşanmasına da neden olabilir. Bugüne kadar yapılan konuşmalarda sıkça dile getirilen ‘Aslında tarımsal potansiyelimiz çok ama tarımda planlamayı bir türlü hayata geçiremedik.’ serzenişleri artık geride kalacak. Biz bu alanda önemli bir mesafe kat ettik ve planlı tarımla ilgili tüm yasal düzenlemeleri tamamladık.” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının, su yönetimini merkeze alarak hangi alanda, hangi ürünün ne kadar ve nasıl üretilmesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. “Tarım politikalarımızı, hem mevcut duruma hükmedebilecek hem de geleceğe taşınabilecek bir vizyonla geliştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, ‘Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer.’ Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirmek için tarımı, verimlilik, kalite, sağlık, sürdürülebilirlik ve rekabet edebilirliğin zirvesine çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sözcü