Kışlık Sebze Üretimi ve Pırasa Hasadı Üzerine Bilgiler
Kışlık sebze ekiminde Bafra Ovası’nda toplamda 80 bin dekar alanda üretim gerçekleştirildiği bildirilmektedir. Tarım uzmanı Aşçı, bu alanda 4 bin 500 dekar genişliğinde bir alana ekilen pırasanın, dönüm başına ortalama 4 ton verim sağladığını ifade etti. Ovada, yaklaşık 18 bin tonluk bir rekolte bekleniyor. Çiftçiler, pırasayı komisyonculara 16 ila 18 lira arasında satarken, pazar fiyatlarının 20 ila 25 lira arasında değiştiğini belirtti.
Hasat edilen pırasanın genellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya gibi illere gönderildiği dile getirildi. Bunun yanı sıra, Rusya’ya ihracat yapan firmaların da bulunduğu vurgulandı. Aşçı, sebze fiyatlarının genel olarak yüksek olduğunu belirterek, “Ağustos ayında bir, Eylül ayında ise iki kez yaşanan sel olayları nedeniyle ekim alanları zarar gördü. Bu durum, mahsulün rekoltesinde düşüşe yol açtı ve fiyatların artmasına sebep oldu,” şeklinde konuştu.
Aşçı, Bafra Ovası’nın Türkiye’nin kışlık sebze üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Son üç yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan çeltik arazilerine ikinci ürün olarak brokoli ve karnabahar üretimi için %75 hibe desteği aldık. Desteklerin tüm ürünlerde artırılmasını talep ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Sarıkaya Mahallesi’nde çiftçilik yapan Anıl Ertan ise 5.5 dönüm alanda pırasa üretimi gerçekleştirdiğini anlatarak, “Haziran ayında diktiğimiz pırasaların hasadına başladık. 2024 yılı oldukça zor geçti; ovada su baskınları yaşandı. Dönüm başına her üründe yaklaşık 20 bin lira giderimiz oluyor,” dedi.
Ürünün veriminden memnun olduklarını dile getiren Ertan, “Geçen yıl pırasa 7.5 liradan satılıyordu, bu yıl fiyatı iki katına çıktı. Ancak 2023 yılında işçi yevmiyeleri 600 lira iken, bu yıl 1200 lira oldu,” açıklamasında bulundu. Tarım işçisi Harbiye Yavuz ise sabah saat 08.00 gibi tarlaya girip, akşam 17.30 civarında işini bıraktıklarını belirterek, yevmiyelerden memnun olduklarını ifade etti.
Kaynak: Sözcü