Alman Ordusu, Şirketleri Savaşa Hazırlıyor
Alman ordusu Bundeswehr, ülke için kritik öneme sahip şirketlere savaş hazırlığı eğitimleri vermeye başladı. Bu eğitimler, potansiyel bir savaş durumunda Almanya’nın ekonomisini ciddi şekilde etkileyebilecek kısıtlamalara karşı hazırlıklı olma amacı taşıyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung‘un haberine göre, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Almanya’nın da tehlikeye girebileceği uyarısıyla, Alman ordusu siyasetçilerin onayıyla bir “Almanya Operasyon Planı” adlı belge yayımladı. Bu belge üzerinden şirketlere savaşa hazırlık konusunda rehberlik ediliyor.
Bin sayfalık strateji belgesinin ilk versiyonu gizli tutulmakta. Bu belgede askeri nedenlerle korunması gereken tüm binalar ve altyapı tesisleri listeleniyor. Ayrıca, olası bir Rus tehdidine karşı izlenecek adımlar detaylı bir şekilde açıklanıyor.
KAMYON ŞOFÖRÜ DETAYI
Plan, ekonominin bu süreçteki rolünü net bir şekilde tanımlıyor. Hamburg Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ilk etkinlikte şirketlere doğrudan önerilerde bulunuldu. Yarbay Jörn Plişke, “Her 100 çalışan için, gerek olmasa bile en az beş ek kamyon şoförü eğitilmesini” önerdi. Bu önerinin arkasında yatan sebep ise, “Almanya’daki kamyonların yüzde 70’inin Doğu Avrupalılar tarafından kullanıldığı. Eğer orada bir savaş patlak verirse, bu insanlar nerede olacak?” cümleleriyle ifade edildi.
KENDİ RÜZGAR TRİBÜNÜNÜZÜ ALIN
Yarbay Plişke, kriz durumunda şirketlerin, çalışanlarının görevleri hakkında somut bir plan oluşturmasını önemle vurguladı. Kendini koruma açısından, tüm çalışanların güvenlik konularında bilgi sahibi olmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, şirketlerin kendi kendine yetebileceği önlemler alabileceklerini ifade etti. “Bir dizel jeneratör veya kendi rüzgar türbininizi edinmeyi düşünün” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Benzer eğitimlerin ülke genelinde gerçekleştirildiği bildirildi. Bundeswehr, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, “Tüm eyalet komutanlıklarına bu planın uygulanması talimatı verildi” dedi. Hamburg Ticaret Odası Genel Müdürü Malte Heyne, bu yaklaşımı destekleyerek, “Hazırlıklı ve dirençli bir ekonominin, Almanya’nın sivil ve askeri savunması açısından ne kadar önemli olduğunu anlamalıyız” şeklinde bir açıklama yaptı.
Kaynak: Sözcü