Demansın Erken Teşhisi İçin Yenilikçi Bir Test
Bir nörolog, demans gibi zihinsel bozukluklar için önceden teşhis koyabilmek amacıyla oldukça etkili bir test yöntemi kullanıyor. Hem basit hem de hızlı sonuçlar veren bu test, izleyenlerin yüreklerini burkacak derecede etkileyici. Doktor Jesus Ramirez-Bermudez, 5 dakikalık bir süre zarfında uygulanan ‘saat testi’nin, erken teşhis için son derece etkili bir yöntem olduğunu vurguluyor.
Ramirez-Bermudez, zihinsel yetileri zayıflamış olan bireylerden, boş bir kağıda bir analog saat çizmelerini talep ediyor. Katılımcılara, saatin 12 ile 1 arasındaki tüm rakamları yerleştirmeleri gerektiğini hatırlatıyor ve sonunda da saatin kollarının 11:10’u göstermesi gerektiğini belirtiyor. Testin uygulandığı kişiler, saati çizmeleri için kısa bir süreye sahip oluyorlar ve ardından doktor, onların çizimlerini detaylı bir şekilde inceliyor.
Birçok kişi için son derece basit bir işlem olan bu test, demans hastaları için farklı ve çarpıcı sonuçlar doğurabiliyor. Testi gerçekleştiren bazı bireylerin çizimlerini sosyal medya platformu X üzerinden paylaşan nörolog, bu kişilerin zihinsel sağlık durumlarına dair çarpıcı bulgularını gözler önüne seriyor.
Saat Testinin Sonuçları ve Evde Uygulama İmkanı
Farklı çizimlerin hiçbirinin normal bir saati yansıtmaması, erken dönem demansın bir belirtisi olarak kabul ediliyor. Ramirez-Bermudez’in uyguladığı bu test, katılımcıların karar verme yeteneklerini de ölçüyor. Dikkatlerini kaybeden hastalar, kafalarında canlandırdıkları farklı saatleri normal bir şekilde çizemiyorlar. Bu durum, izleyenlere anıların nasıl silindiğini gösterirken, doktorlar da hastalığın ilk belirtilerini tespit edebilmekte.
Uzmanlar, demans belirtileri gösterdiğini düşündüğünüz bireylere bir saat çizmeleri için yönlendirmede bulunuyor. Eğer saatteki sayılar ve kollarında olağanüstü hatalar varsa, bir doktora başvurulması gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, demansın erken belirtilerini tespit etmek için kullanılabilecek birkaç farklı test daha mevcut. Örneğin, Cambridge Üniversitesi‘ne bağlı Cognetivity Neurosciences tarafından geliştirilen bir testte, katılımcılara bir hayvanın yer aldığı ya da yer almadığı bir dizi resim gösteriliyor. Katılımcılardan ise ‘evet’ ya da ‘hayır’ tuşlarına basarak hızlı bir şekilde yanıt vermeleri isteniyor.
Bir diğer test ise Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) adıyla biliniyor. 1996 yılında oluşturulan bu 10 dakikalık testte, hastalardan çeşitli şekiller çizmeleri, hayvanları isimlendirmeleri ve belirli bir listeyi hatırlamaları bekleniyor.
Kaynak: Sözcü