Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde yer alan Cennetkoy, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile dikkat çeken bir bölge olarak öne çıkıyor. Ancak, bu cennet ormanlarla kaplı 76 bin 927 metrekarelik alanın turizm tahsis alanına dönüştürülmesi, yerel topluluklar ve çevre örgütleri tarafından büyük bir endişe ile karşılandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgedeki ormanlık arazinin 3 milyar TL karşılığında 900 yataklı beş yıldızlı bir otel yapılmak üzere satışa çıkarılmasının ardından, Mandarin Oriental’in yöneticisi iş insanı Vedat Aşçı tarafından bu alanın 49 yıllığına kiralanacağını duyurdu. Bu durum, bölgedeki STK’lar tarafından protesto edildi.
Bodrum’da gerçekleştirilen “Ormanıma, Havama, Suyuma Dokunma” adlı eylem ve basın açıklamasına TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu öncülük etti. Eylemde Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, CHP’li meclis üyeleri, Bodrum Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri de yer aldı. Eylemciler, “Ormanıma, Havama, Suyuma Dokunma” yazılı pankartlarla ormanlık alanların yok edilmesine karşı durduklarını vurguladılar.
Eylemde Yapılan Açıklamalar
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu adına konuşan Gamze Bağcı, şunları ifade etti:
- “TURİZM ADINA PLANLANAN ALANIN TAMAMI ORMANDIR”
– Turizm maksatlı olarak planlanan alanın tamamı orman alanıdır ve aynı zamanda “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ve kısmen III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 31.10.2021 tarihli oluru ile 104.59 hektarlık ormanlık alan, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8. maddesi gereğince Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Bu tahsis edilen alan, 77 dönüm büyüklüğündeki planlama alanı içerisinde yer almaktadır. Onaylı planlarda orman alanı olarak belirtilen bu alan, plan değişikliği ile Turizm Tesisi alanı olarak yeniden düzenlenmiştir.
- “YAPILAN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ANAYASAYA AYKIRIDIR”
Bağcı, plan değişikliğinin anayasa ile çeliştiğini belirterek, “Bu planda Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe aykırı şekilde ilk 50 metre ve ikinci 50 metrelik alanın Konaklamalı Turizm Tesis Alanı olarak gösterilmiştir. İlk 50 metrede yapılaşma hakkı bulunmamakta fakat bu alanın emsal hakkı sahil şeridinin gerisinde kullanılacağı için geri sahada yapılaşmanın yoğunluğunu artıracaktır. Orman bütünlüğünün korunması isteniyorsa ilk 50 metrelik sahil şeridinin orman alanı olarak bırakılması daha uygun olacaktır.” dedi.
- “BODRUM’UN RANTA FEDA EDİLMEMESİ GEREKİR”
Bağcı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bodrum’da son yıllarda yaşanan sorunlar herkes tarafından biliniyor. Özellikle su ve trafik problemleri yaşamı zorlaştırıyor. Henüz bir hava kirliliği bulunmamasına rağmen, doğa katliamı ve nüfus artışı sonucu çevre kirliliği gün yüzüne çıkmaktadır. Bodrum’un mevcut kaynakları, artan nüfusu kaldıracak kapasitede değildir. Çözüm bekleyen bu sorunlar göz ardı edilirken, yeni bir turizm tesisi planlanması kabul edilemez. Bodrum’un doğal güzellikleri ve kaynakları ranta feda edilmemelidir.”
- “DERTLERİ SADECE KASAYI DAHA ÇOK PARA İLE NASIL DOLDURABİLİRİZ”
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, bu tür planlamaların nüfus projeksiyon hesaplamaları olmadan yapıldığını ve bu gidişle Bodrum’da bir metrekare ormanlık alan kalmayacağını dile getirdi. Oğuz, “Bölgenin su, katı atık, ulaşım gibi sorunları göz önüne alınmamış. Dolayısıyla bu nüfusu Bodrum kaldırabilir mi? Böyle bir dertleri yok; sadece para odaklı nereden daha fazla gelir elde edebiliriz, kasayı biraz daha nasıl doldurabiliriz, amaçları bu. Doğal yaşam, orman ve ekoloji umurlarında değil.” şeklinde konuştu. Eylem, “Ormanıma, Suyuma, Havama dokunma” sloganları ve alkışlarla sona erdi.
Mandarin Oriental Yönetiminden Açıklama
Mandarin Oriental Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ekonomisi için turizm sektörü ve gelirleri büyük önem taşımaktadır. Turizm sektörü, milyonlarca insana iş imkanı sağlamaktadır. 10 yıl önce hayata geçirdiğimiz Mandarin Oriental Bodrum, Türkiye turizm sektörüne ve Bodrum’a ciddi değer katmış, dünya çapında 250’den fazla ödül kazanmıştır.” dedi.
Aşçı şunları ekledi:
- “Yeni tahsis almış olduğumuz 76 dönümlük alanda doğaya ve çevreye duyarlı, 50 anahtarlı lüks süit konaklama üniteleri yapılacak ve bu üniteler otelimizin envanterine katkı sağlayacaktır.”
- “Ülkemizin dünyadaki nitelikli turizm sektöründeki pozisyonunun güçlenmesi için bu tarz tesislerin ve markaların desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.”
Kaynak: Sözcü