Dahiliye Memurları Kanunu Üzerine Değişiklikler
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımıyla ilgili ceza hükümleri ile iç güvenlik alanındaki düzenlemeleri içeren 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, önemli aşamalardan geçti. Teklifin ilk bölümü kabul edildi. Ancak, mülkiye müfettişlerine soruşturma yetkisi veren 3. madde, yapılan oylamada tekliften çıkarıldı.
İçişleri Bakanlığı Onayına Bağlanacak Düzenlemeler
Genel Kurul’da kabul edilen önerge ile teklife yeni bir madde eklendi. Bu maddeye göre, Sahil Güvenlik Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikle, çeşitli suçlardan dolayı mahkum olan ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki subay ve astsubayların ilişiği, İçişleri Bakanı’nın onayıyla kesilecek. Bu durumda aşağıdaki suçlar yer alıyor:
- Devletin güvenliğine karşı suçlar
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
- Milli savunmaya karşı suçlar
- Devlet sırlarına karşı suçlar
- Casusluk ve zimmet suçları
- İrtikap, rüşvet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtecilik
- Güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma
- Edimin ifasına fesat karıştırma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama
- Kaçakçılık suçları
Önergenin gerekçesinde, “2692 sayılı Sahil Güvenlik Kanununun 21. maddesinde yapılan değişiklik ile, Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay ve astsubayların yüz kızartıcı suçlardan veya kasten işledikleri bir suçtan dolayı mahkum olmaları halinde ilişiklerinin Bakan onayıyla kesilmesine yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Mesleğe Alımda Yeni Düzenlemeler
Teklifin 2. maddesiyle; kaymakam adaylarının mesleğe alınma süreçleri ile ilgili hükümler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik kapsamına alınacak. Ayrıca, mülki idare amirlerinin, İçişleri Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar ile diğer kurumlarda geçen hizmet süreleri, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’nda geçen hizmet süresi hesabına dahil edilecek.
Ateşli Silahlara İlişkin Cezalar
Teklifin 7, 11 ve 12. maddeleri, ateşli silahlara ait ana veya balistik önemi haiz parçaların yasa dışı yollarla ülkeye sokulması, üretilmesi, satılması veya bulundurulması fiilleriyle etkin mücadele etmeyi hedefliyor. Bu bağlamda, kurusıkı silahların gerçek silahlara dönüştürülmesi engellenecek ve bu tür mermileri veya parçaları satın alan, taşıyan veya bulunduran kişiler hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM Genel Kurulu’nu 21 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: Sözcü