1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Nevşehir’de Sanayi Gelişimini Vurguladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Nevşehir’de Sanayi Gelişimini Vurguladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Nevşehir’de Önemli Açıklamalarda Bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin sanayi alanındaki gelişimini vurgulayarak, “Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya pek çok sektörde sanayimizin öncülüğünde ihracatımızı 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. Yüksek teknoloji ve katma değer üreten güçlü Türkiye’nin temellerini attık.” ifadelerini kullandı.

Çeşitli programlara katılmak üzere Nevşehir’e gelen Kacır, Avanos ilçesinde yapılacak olan hükümet konağının temel atma törenine katıldı. Kacır, 5 bin 500 metrekarelik bir alana inşa edilecek olan yeni hizmet binasının Avanos’a kazandırılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, son 22 yılda eğitimden sağlığa, tarımdan ulaştırmaya, sanayi ve teknolojiden turizme her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Kurulan organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri sayesinde ülkenin küresel üretim üssü haline geldiğine dikkat çeken Kacır, şöyle devam etti:

  • Otomotivden kimyaya,
  • Makineden çeliğe,
  • Beyaz eşyadan savunma ve havacılığa,
  • Tekstilden mobilyaya pek çok alanda,

“Sanayimizin öncülüğünde ihracatımızı 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. Yüksek teknoloji ve katma değer üreten güçlü Türkiye’nin temellerini attık. Türkiye’yi 104 teknoparkla, 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkeziyle baştan başa donattık. Bir yandan büyüme ve kalkınma yolculuğumuzda elde ettiğimiz kazanımları muhafaza ederken, diğer yandan başarı ivmemizi her geçen gün daha da yükseğe çıkaracak projeleri, programları tek tek hayata geçiriyoruz.” diye ekledi.

Nevşehir’deki Destekler

Kacır, Nevşehir’de, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) aracılığıyla kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 195 projesine toplam 501 milyon lira destek sağladıklarını belirtti. AHİKA öncülüğünde geçen yıl Nevşehir’i gastronomi alanında “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı”na ulusal listeye aldırmayı başardıklarını, 2025 yılında da uluslararası listeye dahil olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kacır, Kapadokya’yı hava sporlarında da önemli bir merkez haline getirmek için çalışmalar başlattıklarını belirtirken, Avanos’ta her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığını ve ilçeye yönelik yatırımların devam ettiğini söyledi. Sözlerine şöyle devam etti:

  • “Kızılırmak Kenarı Tanzim Projesi kapsamında inşa edilen, ülkemizin ilk yer altı Seramik Müzesi’ni AHİKA desteğiyle daha önce hayata geçirdik.”
  • “Çömlek ve seramik eser üretiminde bir marka haline gelmiş ilçemizin Avrupa Seramik Rotası’na dahil edilmesini sağlayarak, kültür ve sanat turizminde marka değerini güçlendirdik.”

“Gelecek yıllarda da Avanos’un kadim kültürü olan çömlekçiliğin hak ettiği değere ulaşabilmesi için ajansımız öncülüğünde yeni çalışmalar yürüteceğiz. Diğer yandan, Kapadokya’nın en önemli sorunlarından biri olan cam şişe atıklarının geri dönüşüm ile ekonomiye yeniden kazandırılması bizim için çok önemli. Bu nedenle geri dönüşümü sağlanan atıkların çömlek ve seramikle buluşturulması için Avanos’taki tasarımcılarımızla projeler yürütmek üzere de çalışmalarımıza başladık. Böylelikle hem atık şişelerin bir kısmını ekonomiye yeniden kazandırmış olacağız hem de çömlekçilik ve seramik sektörümüzün yeni tasarımlarla katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmesine imkan tanıyacağız.” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, dünyada sıcak hava balonu uçuşunun en fazla yapıldığı yer olan Kapadokya’da çeşitli yatırımların hayata geçirilmesi için desteklerinin devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

  • “Sıcak Hava Balonu ve Ekipmanları Üretim Tesisi kurulumu,
  • Kapadokya’nın tanıtımında önemli bir rol oynayan dizi ve film çekimleri için film platosu oluşturulması,
  • Hem ülkemizin veri güvenliğini sağlamaya katkı sunacak hem de veri merkezlerinin işletme giderlerini önemli ölçüde azaltacak olan ‘Yer Altı Veri Merkezi’ projelerine destek vereceğiz.”

“Küresel rekabette söz sahibi, refah düzeyi yüksek ve dirençli bölgeleriyle, yerel dinamiklerini kullanarak topyekun kalkınmış bir Türkiye vizyonuyla inşallah hedeflerimize adım adım ulaşacağız. Biz Avanos’u, Nevşehir’i ihya etmek için devamlı yeni projeler üretmeye, bu kadim toprakların kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl Nevşehir Avanos Organize Sanayi Bölgesi’ni ilan ettik.” dedi.

Konuşmaların ardından Kacır ve protokol üyeleri butona basarak hükümet konağının temelini attılar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Nevşehir’de Sanayi Gelişimini Vurguladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!