1. Haberler
  2. Gündem
  3. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Hava Durumu Uyarıları

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Hava Durumu Uyarıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meteoroloji’den Hava Durumu Uyarıları

Meteoroloji'den Hava Durumu Uyarıları

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni hava durumu haritasını yayınlayarak birçok il için uyarılarda bulundu. Özellikle Marmara bölgesi dahil olmak üzere, sis ve pus oluşumlarına karşı vatandaşların dikkatli olmaları istendi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kar yağışı ile ilgili de önemli bilgiler verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Hava Durumu Uyarıları

İstanbul’a Kar Yağacak mı?

Prof. Dr. Orhan Şen, “Bu yıl Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz dışındaki bölgelerde yağışların az olduğunu gözlemliyoruz. Eylül ayında beklentilerin altında kalan yağışlar, Ekim ayında da aynı şekilde devam edecek gibi görünüyor. Sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyredecek. Yağışların biraz canlanmasını bekleyebilirim, ancak çok fazla bir hareketlilik olmadı. Kış dönemi için tahminlerimizi yapacak olursak, bu yıl La Nina etkisi altında bir kış geçireceğiz. Bu nedenle aşırı sıcaklıklar beklenmiyor. Yağışların da geçen yıla oranla biraz daha fazla olacağını tahmin ediyorum. Tarımsal açıdan bu durum olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Hava Durumu Uyarıları

İstanbul’da Yılbaşından Önce Kar Yok

Kar yağışı konusunda sorulan sorulara yanıt veren Prof. Dr. Şen, “Anadolu’ya kar yağacak. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da iç Anadolu ve batı kesimlerine kar yağışını göreceğiz. Ancak İstanbul için önemli olan soru, burada kar yağacak mı? İstanbul’da 20 milyona yakın insan yaşıyor ve bu nedenle bu sorunun yanıtı merak ediliyor. Yılbaşından önce İstanbul’da kar yağışı beklenmiyor. Ekim ayında sıcaklıklar yüksek seyredecek, ancak Ocak ayında İstanbul’da 1-2 gün kar yağma olasılığı var. Havada kar görebiliriz ama yerde tutup tutmayacağı belirsiz. Bu kış, geçen yıla göre daha ılımlı geçecek. Hem Türkiye’de hem de dünyada geçen yıl oldukça sıcak bir kış yaşandı. Ancak bu yıl sıcaklıklar, ortalamaların civarında veya biraz üzerinde olacak. Yağışlar ise geçen seneye göre artış gösterecek ama sonbahardaki yağışlar tatmin edici değil. Yine de yağışsızlıktan daha iyi bir durum. Marmara bölgesinde haftada en az bir yağış gözlemleniyor ama Batı ve Doğu Karadeniz’deki yağışlar oldukça önemli.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Hava Durumu Uyarıları

Meteorolojik Görünüm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre, ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava durumu bekleniyor. Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Sivas’ın doğu çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Diğer bölgeler ise az bulutlu ve açık geçeceği öngörülüyor. Yağışların Trabzon ve Rize çevreleri ile Artvin’in kuzeyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde Marmara’nın güney ve doğusu, İç Ege, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda yer yer pus ve sis bekleniyor.

Hava Sıcaklığı

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor; mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi öngörülüyor.

Rüzgar

Rüzgarın, genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun doğusunda ise güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Doğu Anadolu’nun doğusunda güneybatıdan yer yer kuvvetli rüzgar (30-60 km/sa) beklenmektedir.

Uyarılar

  • Kuvvetli Yağış Uyarısı: Yağışların, Doğu Karadeniz kıyılarında yer yer kuvvetli olmasının beklendiği için ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
  • Kuvvetli Rüzgar Uyarısı: Rüzgarın, Doğu Anadolu’nun doğusunda güneybatı yönlerden (Lodos) yer yer kuvvetli (30-60 km/sa) esmesi bekleniyor; yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Bölgelerimizde Hava Durumu

  • Marmara: Az bulutlu ve açık. Gece ve sabah saatlerinde bölgenin güney ve doğusunda yer yer pus ve sis bekleniyor. Edirne 12°C, 28°C, İstanbul 16°C, 25°C, Kırklareli 11°C, 26°C, Kocaeli 14°C, 26°C.
  • Ege: Az bulutlu ve açık. Gece ve sabah saatlerinde İç Ege’de yer yer pus ve sis bekleniyor. A.Karahisar 10°C, 27°C, Denizli 16°C, 32°C, İzmir 18°C, 28°C, Muğla 11°C, 29°C.
  • Akdeniz: Az bulutlu ve açık. Adana 20°C, 34°C, Antalya 21°C, 29°C, Hatay 19°C, 31°C, Mersin 23°C, 30°C.
  • İç Anadolu: Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu. Bu akşam saatlerinde Sivas’ın doğu çevrelerinde kısa süreli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Ankara 11°C, 25°C, Eskişehir 11°C, 26°C, Konya 13°C, 27°C, Nevşehir 12°C, 25°C.
  • Batı Karadeniz: Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bolu 11°C, 24°C, Düzce 14°C, 25°C, Sinop 18°C, 25°C, Zonguldak 15°C, 21°C.
  • Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz kıyı kesimleri ile Doğu Karadeniz aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. Amasya 15°C, 27°C, Artvin 15°C, 23°C, Samsun 19°C, 22°C, Trabzon 20°C, 22°C.
  • Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, yarın öğle saatlerinden sonra kuzey ve doğu kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Erzurum 7°C, 21°C, Kars 4°C, 21°C, Malatya 12°C, 28°C, Van 8°C, 22°C.
  • Güneydoğu Anadolu: Az bulutlu, doğu kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Diyarbakır 14°C, 31°C, Gaziantep 16°C, 32°C, Siirt 16°C, 30°C, Şanlıurfa 22°C, 33°C.

Denizlerde Hava Durumu

Doğu Karadeniz ve Van Gölü’nde fırtınamsı rüzgar bekleniyor.

  • Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, doğusu sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. Rüzgar: Batı Karadeniz’de kuzey ve kuzeydoğudan 3 ila 5; doğusu kuzeybatıdan 3 ila 5, Doğu Karadeniz’de kuzey ve kuzeybatıdan, yarın sabah saatlerine kadar doğusu güneybatıdan 3 ila 5, bugün akşam saatlerinde doğusu 5 ila 7 kuvvetinde. Dalga: 1,0 ila 2,0 m, bugün akşam saatlerinde Doğu Karadeniz’in doğusu yer yer 3,0 m. Görüş: İyi, yağış anında orta.
  • Marmara: Parçalı ve az bulutlu. Rüzgar: Kuzey ve kuzeydoğudan 3 ila 5 kuvvetinde. Dalga: 0,5 ila 1,5 m. Görüş: İyi.
  • Ege: Parçalı ve az bulutlu. Rüzgar: Kuzey Ege’de kuzey ve kuzeydoğudan, bugün akşam ve yarın öğle saatlerinden sonra güneyi kuzeybatıdan 3 ila 5; Güney Ege’de kuzey ve kuzeybatıdan 3 ila 5 kuvvetinde. Dalga: 1,0 ila 2,0 m. Görüş: İyi.
  • Akdeniz: Parçalı ve az bulutlu. Rüzgar: Batı Akdeniz’de kuzey ve kuzeydoğudan, batısı kuzeybatıdan 3 ila 5, bugün akşam saatlerinde batısı 4 ila 6; Doğu Akdeniz’de batı ve güneybatıdan, yarın sabah saatlerinde batısı kuzeydoğudan 3 ila 5 kuvvetinde. Dalga: 1,0 ila 2,0 m. Görüş: İyi.
  • Van Gölü: Az bulutlu ve açık. Rüzgar: Doğu ve kuzeydoğudan 2 ila 4 yer yer 5, yarın öğle saatlerinden sonra güneybatıdan 5 ila 7 kuvvetinde. Dalga: 0,25 ila 0,5 m, yarın öğle saatlerinden sonra 0,50 ila 1,25 m. Görüş: İyi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Hava Durumu Uyarıları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!