1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Eylül 2024 Sonuçları

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Eylül 2024 Sonuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Eylül 2024 Sonuçları Açıklandı

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül 2024 sonuçları, sektörün mevcut durumu hakkında önemli bilgiler sunuyor. Endeks, 50’nin üzerinde ölçülen değerlerin ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösteriyor. Eylülde endeks değeri 50,5 olarak belirlendi. Bu durum, mevcut güçlenme eğiliminin dokuzuncu aya ulaşarak, ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşme sağladığını göstermekte.

Ancak, endeksin ağustostaki 51,3’lük seviyesine kıyasla gerilemesi, iyileşme sürecinin en düşük değerine ulaştığını ortaya koyuyor. Türk imalatçılarının en büyük 10 ihracat pazarı içerisinde, eylül ayında en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kaydedildi. Birleşik Krallık ve ABD’de üretim artışı güçlü olsa da, bir önceki aya göre zayıflama yaşandı. İspanya’da ise eylül ayında büyüme hızlandı ve üretimdeki güçlü artış, mayıstan bu yana en yüksek oranla gerçekleşti.

Türk imalat sanayi sektörünün en büyük 10 ihracat pazarından altısında, ekonomik aktivite yılın üçüncü çeyreğini daralma ile kapatırken, Almanya’da ekonomik aktivite üst üste dördüncü ay gerileme kaydetti. Romanya, eylül ayında daha hızlı bir küçülme sergilerken, Hollanda’da daralma hafifledi.

En Hızlı Büyüyen Ülke: Suudi Arabistan

Fransa, İtalya ve Rusya’da ekonomik aktivite yeniden düşüşe geçti. Fransa ve İtalya’daki daralma, ağustosta görülen kısa süreli iyileşmenin ardından gerçekleşti. Rusya’da ekonomik aktivite, hazirandan bu yana ilk kez geriledi ve bu düşüş, Aralık 2022’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Eylül ayında, en hızlı büyüyen ülke, son üç ayın en güçlü performansını sergileyen Suudi Arabistan oldu. Hindistan, Singapur ve Uganda’da da hızlı üretim artışları kaydedilirken, büyüme skalasının diğer ucunda, üretimin keskin bir şekilde daralmaya devam ettiği Myanmar yer aldı.

Açıklamada, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmelerde bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı: “Eylül ayında Türk imalatçılarının başlıca ihracat pazarlarında karmaşık bir tablo ortaya çıktı. Bazı ülkelerde gerçekleşen büyüme sayesinde genel talep koşullarında ılımlı iyileşme eğilimi devam etse de, en büyük 10 ihracat pazarından altısı yılın üçüncü çeyreğini üretim daralması ile kapattı. Dolayısıyla, imalat sektörü adına yılın son çeyreğinde küresel ekonomik büyümenin yeniden canlanmasını umduğumuz bir dönüm noktasındayız.”

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Eylül 2024 Sonuçları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!