1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fırıncılar Federasyonu’ndan Ekmek Fiyatlarına İlişkin Açıklama

Fırıncılar Federasyonu’ndan Ekmek Fiyatlarına İlişkin Açıklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan Açıklama

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon genel merkezinde maliyet artışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Balcı, son bir ay içinde un fiyatlarının yüzde 30 oranında artarak 630 lira seviyesinden yaklaşık 800 lira bandına yükseldiğini ve diğer girdi maliyetlerindeki artışların fırıncıları ciddi şekilde zor durumda bıraktığını belirtti.

Balcı, “Bu artışlar, ekmek fiyatlarında kaçınılmaz bir yükselişi zorunlu kılmaktadır. Bununla ilgili olarak Ticaret Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığımızla çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl hasat açısından her zamankinden daha fazla ürün elde edildi. Ekmeklik buğday hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görmekteyiz. Oysa ekmeklik un için kullandığımız buğday miktarı ise yalnızca 12 milyon ton. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde geçmiş yıllara göre oldukça ciddi bir stok bulunuyor. Peki, sıkıntı nerede? Neden fiyat artışı yaşanıyor? Maalesef bu yılki hasatta kalite açısından düşüklük yaşanıyor ve belirli bölgelerdeki buğdayların kalitesi maalesef istenen seviyenin altında.” diye konuştu.

Balcı, bu durumun fiyatta yükselmeye neden olduğunu vurgularken, “Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday şu an vasat kalitede. Polatlı buğdayının fiyatı 10,5 lira iken, 12,7 liraya işlem görmekte. Bu konuda alınması gereken tedbirler zamanında yapılmamakta. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, şu anda 750-800 lira bandında olan un fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artmasından endişe ediyoruz.” dedi.

‘Tarım Bakanlığı ile İletişim Sorunu’

Balcı, fiyat artışları konusunda yalnızca fırıncılardan fedakarlık beklenmesinin haksızlık olduğunu ifade ederek, “Fırıncı esnafı, her gelen fiyat artışını aynı gün ekmeğe yansıtmıyorsa, diğer paydaşlarımızın da bu durumu göz önünde bulundurması gerekmektedir. Eğer gerekli önlemleri zamanında almazsak, bu olumsuz durum daha da artacaktır. Ancak maalesef Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile bu konuları konuşabiliyoruz; işin asıl muhatabı olan Tarım Bakanlığı ile diyalog kuramıyoruz. Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşme talepleri henüz sonuçlanmadı.” şeklinde konuştu.

Balcı, geçmişe bakıldığında 2002 yılında asgari ücretin 185 lira olduğu dönemde 200 gram ekmeğin fiyatının 0,25 kuruş olduğunu hatırlatarak, “O dönemde asgari ücretli bir vatandaşımız 736 adet ekmek alabiliyordu. Bugün ise bu rakam 1700 ekmeğe yükselmiştir. Fırıncılar sürekli fiyat artışları yapmak zorunda kalıyor. Ancak fırıncı esnafının daha fazla fedakarlık yapacak zamanı kalmadı. Bu, diğer sektörlerin de benzer şekilde hareket etmesi gerektiği anlamına geliyor.” dedi.

‘İthal Buğday İhtiyacı’

Balcı, fiyat artışlarının önüne geçmek için ithal buğdaya izin verilmesi gerektiğini belirterek, “Çalışmalar sağlıklı bir şekilde ilerlemezse, artışlar devam edecek. Ekmeğin kilogram fiyatı 50 lira ise, bu fiyatın 60, 62,5 veya 65 liraya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bu durum, dar gelirli vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ekmeğe olumsuz yansıyacaktır.” dedi.

Fırıncılar Federasyonu’ndan Ekmek Fiyatlarına İlişkin Açıklama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!