1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Google ve Avrupa Birliği Arasındaki Yüksek Mahkeme Davası Karara Bağlandı: Teknoloji Devi İçin Ne Anlama Geliyor?

Google ve Avrupa Birliği Arasındaki Yüksek Mahkeme Davası Karara Bağlandı: Teknoloji Devi İçin Ne Anlama Geliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Mahkeme Kararı ve Google – Avrupa Birliği Davası

Yüksek Mahkeme, “Bugün verilen kararla Adalet Divanı itiraz davasını reddediyor ve böylece Genel Mahkeme’nin hükmünü onaylıyor” açıklamasında bulundu. Google ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki bu önemli dava, tam yedi yıl boyunca devam etti. AB Komisyonu, 2017 yılında Google’ın arama sonuçlarında kendi alışveriş hizmetini öne çıkardığı gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Yapılan incelemelerde, kullanıcıların Google üzerinde gerçekleştirdikleri aramalarda, genellikle sayfanın üst kısmında Google Alışveriş sonuçlarıyla karşılaştıkları tespit edildi. Bu durum, Google’ın üst sıralarda yer almak için kendisine para ödeyen şirketlerin ürünlerini arama sonuçlarında öne çıkardığı anlamına geliyordu.

AB, Google’ın fiyat karşılaştırması yapan diğer rakiplerinin sonuçlarını daha alt sıralarda konumlandırarak arama motoru pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti ve bu nedenle teknoloji devine rekor düzeyde bir para cezası uyguladı. Google, bu karardan duyduğu ‘hayal kırıklığı’ ile birlikte, Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’na temyiz başvurusunda bulundu.

Ancak, Adalet Divanı bugün konuyla ilgili son sözü söyledi ve Google’ın şu ana kadar kesinleşmiş en yüksek para cezası olan 2,4 milyar euroyu ödemesine karar verdi. Avrupa Tüketici Dernekleri Birliği (BEUC), mahkeme kararını memnuniyetle karşıladı; birliğe göre Google, rakip sitelerdeki daha düşük fiyatlı ürünlere ve yararlı ürün bilgilerine erişimi engelleyerek milyonlarca Avrupalı tüketiciye zarar verdi.

Öte yandan, Google’ın Avrupa mahkemelerinde devam eden başka davaları da mevcut. Bunlar arasında, Android işletim sistemi için AB Genel Mahkemesi tarafından verilen 4,1 milyar dolarlık bir ceza ve şirketin AdSense reklam platformuna ilişkin 1,4 milyar dolarlık cezaya yaptığı itirazın henüz sonuçlanmamış olması dikkat çekiyor.

Google ve Avrupa Birliği Arasındaki Yüksek Mahkeme Davası Karara Bağlandı: Teknoloji Devi İçin Ne Anlama Geliyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!