1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’da Deprem Sonrası Nükleer Test İddiaları: Gerçek Ne?

İran’da Deprem Sonrası Nükleer Test İddiaları: Gerçek Ne?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’ın Simnan eyaletinde meydana gelen bir deprem, sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı. Sarsıntının, Tahran’ın bazı bölgelerinde de hissedilmesi, bazı kullanıcılar arasında İran’ın ilk yer altı nükleer denemesini gerçekleştirdiği yönünde spekülasyonları tetikledi. Tahran Üniversitesi’nin sismografi merkezi, 5 Ekim Cumartesi günü saat 22.45’te Simnan eyaletindeki Aradan şehrinde 4,4 büyüklüğünde bir depremin gerçekleştiğini ve bu sarsıntının Tahran’ın doğusundaki alanlarda da hissedildiğini açıkladı.

Bu gelişmenin ardından, Euronews’in haberine göre, sosyal medyada yayılan iddialar, Tahran’ın muhtemel İsrail saldırılarına karşı bir caydırıcı önlem olarak nükleer test yapmaya çalıştığı yönünde oldu. Bu spekülasyonlar, İslam Cumhuriyeti yetkilileri ve Devrim Muhafızları komutanlarının, ülke üzerindeki artan ekonomik, siyasi ve askeri baskılara yanıt olarak askeri savunma doktrinlerini değiştirebilecekleri yönündeki açıklamalarının ardından ortaya çıktı.

İRAN’DA GİZLİ NÜKLEER TEST SAHALARI MI VAR?

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), 2019 yılında İran’ın “Saha Projesi” adı verilen yer altı nükleer test sahaları inşa etmek üzere bir program başlattığıyla ilgili bir rapor yayımladı. Bu rapora göre, araştırmacılar “yer altı nükleer patlayıcının verimini ölçmek amacıyla sismik yöntemlerin geliştirilmesi çerçevesinde 2003 yılında nükleer olmayan yer altı patlayıcı testlerinin gerçekleştirildiği muhtemel konumu (Semnan’ın güneydoğusundaki bir bölge)” tespit etmişlerdir. Bu durum, Simnan’da meydana gelen depremin Tahran’ın ilk nükleer testiyle bağlantılı olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

İran, daha önce “İmam Humeyni” uzay merkezi ve Simnan’ın güneydoğusundaki füze karargahının varlığını kabul etmiş olsa da, bu tesisler depremin merkez üssünden 100 kilometreden fazla uzaktadır. Ancak, bazı sosyal medya kullanıcıları, İran’ın Simnan eyaletinde gizli bir yer altı nükleer tesisi olduğuna dair spekülasyonlarını sürdürmekte ve bu tesislerin Natanz gibi daha tanınmış bir alanda değil, burayı bir test alanı olarak kullanarak faaliyet gösterdiğini iddia etmektedirler.

İran’da Deprem Sonrası Nükleer Test İddiaları: Gerçek Ne?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!