1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Taklit Ürünler Tartışması

Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Taklit Ürünler Tartışması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Gıda Güvenliği Tartışmaları

Türkiye, günlerdir Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesini tartışıyor. Bu listede, ünlü bir köfte zincirinin köftesinde domuz eti, sucukta at eti, çiğ adana kebapta kalp ve baharatlarda yabancı maddeler tespit edildiği bilgileri dikkat çekiyor. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, listeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“HERHANGİ BİR TOLERANSIMIZ OLMAYACAK”

Bakan Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasının en doğal hakları olduğunu vurgulayarak, “Buna ilişkin herhangi bir uygunsuzluğu kabul etmiyoruz. Herhangi bir toleransımız olmayacak.” dedi. Türkiye’deki 724 bin işletmenin yılda bir kez, farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesi gerektiğini belirten Yumaklı, bu denetimlerin devam edeceğini ifade etti.

Yumaklı, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesi yayınlandıktan sonra gelen eleştirilere Iğdır’dan yanıt verdi. Kontrol, analiz ve yaptırım uygulama konusundaki taahhütlerini yineleyen Yumaklı, şunları söyledi:

  • “Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır. Bu nedenle, uygunsuzlukları kabul etmiyoruz.”
  • “Bu yıl 1 milyona yakın denetim gerçekleştirdik ve 16 bin uygunsuzluk tespit ettik.”

“800 MİLYON LİRAYA YAKIN PARA CEZASI UYGULADIK”

Yumaklı, uygunsuzluklar nedeniyle 800 milyon liraya yakın idari para cezası uygulandığını, bunlardan 368’i için savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Ayrıca, bu süreçte bazı işletmelerin kapatıldığını ve çeşitli yaptırımların uygulandığını ifade etti.

“Özellikle gıda ile ilgili uygunsuzlukların kamuoyuna duyurulması için yeni bir sistem geliştirdiğimizi belirtmiştim,” diyen Yumaklı, eski uygulamanın belli bir takvimi olmadan yapıldığını hatırlattı. “Artık bu sürecin anlık olarak görünür olmasını sağlayacağız. Kontrol, analiz ve yaptırım sonuçları, ‘guvenilirgida.tarımorman.gov.tr’ adresinden kamuoyuna duyurulacak.”

“ÖNCEKİ YILLARDAN GELEN SORUNLAR”

Gazetecilerin, “2021 yılındaki tespitler neden yeni yayınlandı?” sorusuna Bakan Yumaklı, bunun bir süreç olduğunu belirtti. Önceki dönemlerde yapılan tespitlerin, firmaların itiraz hakları nedeniyle zaman alabileceğini açıkladı. “Bu durum, bizim sürecimizle ilgili değil. Firmaların yasal haklarını kullanma süreci uzayabiliyor.” şeklinde konuştu.

“GEREKEN UYGULAMALARI YAPIYORUZ”

Yumaklı, “Yayınlanan listelerde halen satışı devam eden gıda ve ürünler var. Bunların satışının devam etmesi normal mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

  • “Kontrollerimizi yaptığımızda, herhangi bir ürünün satışı aşamasında eğer bir uygunsuzluk tespit edersek, gereken uygulamaları yapıyoruz.”
  • “Her üretimin, bütün partilerinin aynı içeriğe sahip olacağı anlamına gelmez. Uygunsuzluk içermeyen ürünlerin satışı devam edebilir.”

Yumaklı, bu mücadelenin hem devlet kurumları, hem de tüketicinin haklarını gözeten üreticilerle birlikte yürütüleceğini vurguladı. “Toplamda bütün işletmeleri aynı kefeye koymak yanlış olur. Ancak sağlığı tehlikeye düşürecek gıda üretiminde kesinlikle tolerans göstermeyeceğiz.” dedi.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Taklit Ürünler Tartışması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!