1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail’den Hamas’a Sürgün Teklifi ve Filistin’de Birlik Çabaları

İsrail’den Hamas’a Sürgün Teklifi ve Filistin’de Birlik Çabaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’den Hamas’a İlginç Sürgün Teklifi

İsrail hükümeti, Hamas tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılması için dikkat çekici bir öneride bulundu. İsrail, esirler karşılığında Hamas liderlerinden Yahya Sinvar ve diğer yöneticilerin Sudan’a sürgün edilmesini önermekte. Bu öneri, hem Hamas’ı Gazze’den uzaklaştırmayı hem de İsrail’in esirlerini kurtarmayı hedefliyor.

İsrail, Hamas liderlerine Sudan’da yaşam güvencesi vermenin yanı sıra, Hamas’ın Sudan’da dondurulmuş banka hesaplarının yeniden açılabileceğini de ifade ediyor. 2021 yılında, Sudan’ın ABD tarafından ‘terörü destekleyen ülkeler’ listesinden çıkarılmasının ardından, Hamas’a finansal destek sağladığı iddia edilen en az 12 şirkete el koyduğu biliniyor.

Netanyahu’nun Yeni Stratejisi

Gazze’ye yönelik saldırıların etkisiz kalması ve İsrail’in defalarca Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etmesine rağmen Sinvar’ın hayatta kalması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sert tutumunu gözden geçirmesine neden oldu. Netanyahu, savaşın sona ermesi için Yahya Sinwar ve diğer Hamas liderlerinin sürgün edilmesini kabul edeceğini belirtti.

Bir radyo programında konuşan Netanyahu, “Beni arayın. Bu savaş yarın bitebilir. Esirleri bırakın ve teslim olun. Sürgün fikri hala makul. Ancak en önemli şart, teslim olmanız” ifadeleriyle Hamas’a seslendi. Netanyahu, Hamas’ın teslim olmasını ve Gazze üzerinde herhangi bir siyasi veya askeri güç sahibi olmamasını şart koşuyor.

Fetih ve Hamas’tan Birlik Mesajı

Öte yandan, Hamas ve Filistin Yönetimi’nden sorumlu Fetih hareketi, Filistin ulusal birliği görüşmeleri çerçevesinde Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi. Bu toplantıda Hamas ve Fetih, savaş sonrası Gazze’yi ortak bir siyasi koalisyonla yönetme konusunda anlaştı. Anlaşma, iki devletli bir çözüm sonrası yeniden inşa edilecek bir Filistin’i kapsıyor.

Temmuz ayında, Çin hükümetinin davetiyle Hamas, Fetih ve Filistin Halkının Kurtuluş Ordusu dahil olmak üzere 14 Filistinli örgüt, başkent Pekin’de bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu toplantılardan sonra bir sonuç bildirgesi yayımlandı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Temmuz ayında İsrailli esirlerin ailelerinin müzakerelere katılan Katarlı yetkililerle bir araya geldiğini bildirdi. Sinvar’ın, İsrail saldırılarının artması nedeniyle daha dikkatli olduğu ve artık iletişimini mektup yoluyla gerçekleştirdiği aktarıldı. Katarlı yetkililer, “İsrail, anlaşmaya zarar veren bir suikast politikası benimsedi” açıklamasında bulundu. Sinvar’ın teslim olmasının, esirleri bırakmasının ve bu şartlar altında bir anlaşmaya varmasının olasılığının düşük olduğu vurgulandı.

Kaynak: Sözcü

İsrail’den Hamas’a Sürgün Teklifi ve Filistin’de Birlik Çabaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!