1. Haberler
  2. Gündem
  3. Lübnan’daki Türk Vatandaşlarının Güvenli Tahliyesi

Lübnan’daki Türk Vatandaşlarının Güvenli Tahliyesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lübnan’daki Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

Lübnan’da bulunan Türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde tahliyesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait amfibi gemiler TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar, Mersin’e doğru yola çıkmış durumda. Bu gelişmeyi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan sosyal medya üzerinden duyurdu. Sabah saat 08.05’te yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Lübnan’daki vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde tahliye eden ve kardeş Lübnan halkına insani yardım götüren gemilerimiz, Beyrut’tan ayrılarak Mersin’e doğru yola çıktı. Ülkemiz, İsrail’in bölgede yarattığı insani kriz karşısında bölge halklarına yardım elini uzatmaya ve yurtdışındaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak için gerekli adımları atmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

MSB’den Ekstra Bilgiler

Ancak, gemilerin limandan ayrılıp açıkta beklediği, diğer gemide ise tahliye işlemlerinin devam ettiği bildirildi. Fidan’ın açıklamasından yaklaşık üç saat sonra Milli Savunma Bakanlığı, tahliyeye dair görüntüleri paylaştı. Bakanlık açıklamasında, “İsrail’in saldırıları nedeniyle Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızı tahliye eden Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimiz, Mersin’e gelmek üzere Beyrut Limanı’ndan yola çıktı. TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerimize, iki adet fırkateyn ve iki adet karakol gemisi koruma sağlıyor. Gemilerimizin bu akşam saatlerinde Mersin Limanı’na varması bekleniyor” denildi.

Tahliye Sürecindeki Kaos İddiası

Bölgedeki gazetecilerin yayınlarına yansıyan görüntüler, tahliye işlemleri sırasında yaşanan karmaşayı gözler önüne serdi. İlk olarak, gemilere Suriye ve Lübnan uyruklu kişilerin alındığı iddia edildi. Bu durum, kuyruktaki Türk vatandaşları ile yabancılar arasında gerginliklere ve kavgaya yol açtı; duruma askerlerin müdahale ettiği öne sürüldü.

Ümit Özdağ’ın Tepkisi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından bu durumu eleştirdi. Özdağ, “Türkiye’den Lübnan’a Türk vatandaşlarını tahliye etmek için yollanan gemiye önce Suriyeliler ve Lübnanlılar alınmış. Türkler buna tepki göstermiş, kavga çıkmış. Biz bu rezalete karşı çıkınca bize IRKÇI diyorlar. Biz de size yanıt veriyoruz. Siz, Araplar karşısında aşağılık kompleksine sahip Türk düşmanlarısınız” ifadelerini kullandı.

Dışişleri’nden Açıklama

Bu iddialara yanıt veren Dışişleri kaynakları, tahliye operasyonunun detayları hakkında açıklama yaptı. Gemilerde yabancılara öncelik tanındığı iddialarını yalanlayan kaynaklar, “Toplam 966 kişi tahliye edildi. Bunların 878’i Türk vatandaşı, 24’ü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşıdır” dedi. Ayrıca, 2 bin 500 ön başvuru yapıldığı, son anda vazgeçenlerin olduğu kaydedildi.

Deniz Zeyrek’in Değerlendirmesi

Ebru Baki ile Para Politika programında konuyu değerlendiren SÖZCÜ yazarı Deniz Zeyrek, “Bu nakliye meselesine gelince, bizim Silahlı Kuvvetler’in en büyük başarılarından biridir. Daha önce Libya’da da böyle operasyonlar yürüttüler. ‘Göçmen getiriyor’ suçlaması ağır bir suçlama. Bu organize bir durum, ‘Ben geldim beni kaçır buradan’ tarzında bir şey değil. Yaralılar ya da münferit durumlar olabilir ama TSK, kendi vatandaşını bırakıp yerine Suriyelileri almaz” şeklinde konuştu.

Lübnan’daki Türk Vatandaşlarının Güvenli Tahliyesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!