1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve İhsan Bayram Sitesi C Bloku Duruşması

Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve İhsan Bayram Sitesi C Bloku Duruşması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Adana’daki İhsan Bayram Sitesi C Bloku

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler, Adana’nın Çukurova ilçesindeki Huzurevleri Mahallesi’nde bulunan İhsan Bayram Sitesi C Bloku’nu yıkarak büyük bir felakete yol açtı. Bu olay sonucunda 82 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralanmıştır. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, bu trajik olayla ilgili olarak inşaat mühendisi Ferit Işık ile müteahhit Celal Gül hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep etmiştir.

Duruşma Süreci

Adana 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen beşinci duruşmada, tutuklu sanıklar Ferit Işık ve Celal Gül, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldılar. İhsan Bayram Sitesi C Bloku’nda yakınlarını kaybedenler ve taraf avukatları da duruşma salonunda hazır bulunarak süreci takip ettiler.

Sanıkların Savunmaları

Sanık inşaat mühendisi Ferit Işık, önceki savunmalarını tekrarlayarak, “Proje değişikliği teknik bir konudur, projenin değişikliği statiğin değişmesi anlamına gelir. Mimar ve Mimarlar Odası’nın onayı gerekmektedir. Bu onaylar olmadan değişiklik yapılamaz. İskansız olarak biten bir binanın iskan almak için 1997 tarihli eski evraklar üzerinden onaylandığını belirttim. Proje kapağında yapının sahibi ve kullanım amacı ‘rapido’ ile yazılmış olmalıdır, bunlar elle yazılmıştır. 2010 yılında sorumlu olmadan belediye onaylamıştır. 2010 yılında iskan alamayan binanın ruhsat şubesine sahte imza atılmıştır. Benim TUS sorumlu olmadığım dönemde inşaat ruhsatı verilmiştir. Burada tek sorumlu belediye çalışanları ve Celal Gül’dür. 2010 yılında TUS sorumlusuz bir şekilde ruhsat veren belediyenin suçu büyüktür. Değişen proje değil, sadece kapakta oynama yapılmıştır. Uzun süredir tutukluyum, bu nedenle tahliyemi talep ederim,” dedi.

Sanık müteahhit Celal Gül ise, “Ben de teslim oldum, kaçmadım. Emniyetten, ‘Biz seni ararız’ dediklerinde akşam gidip teslim oldum. Kaçma gibi bir durum söz konusu değildir. Uzun süredir tutukluyum, bu nedenle tahliyemi talep ederim,” şeklinde ifade verdi.

Müştekilerin Talepleri

Müştekiler, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirttiler. Müşteki avukatı Nazan Akça Subaşı, sanıkların deprem sonrası 14 Şubat’ta yakalandığını hatırlatarak, “Sanıkların olay tarihinden sonra saklandığına dair dosya kapsamında delil bulunmaktadır. Adana 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan sorgulama tutanağında, şahısların kaçma şüphesinin bulunduğu gerekçesiyle tutuklama kararı verilmiştir. Sanıklar 14 Şubat’ta yakalandılar. Eğer sanıklar tahliye olursa, kaçma olasılıkları yüksektir,” dedi.

Uzman Raporları ve Mahkeme Kararı

İnşaat mühendisi Ferit Işık, önceki ifadelerinde projedeki imzanın kendisine ait olmadığını öne sürmüştü. Adana Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından hazırlanan uzmanlık raporunda, “Tetkike konu belgenin ‘proje müellifi’ ve ‘TUS’ bölümlerinde Ferit Işık adına atılı bulunan imzaların, mevcut mukayese imzalarına atfen, Ferit Işık elinden çıktığı kanaati hasıl olmuştur,” denildi.

Mahkeme heyeti, Celal Gül ve Ferit Işık’ın tutukluluk halinin devamına, dosyada eksik kalan tanık ve bilirkişi raporu eksikliklerinin giderilmesine karar vererek duruşmayı 10 Ocak 2025 tarihine erteledi.

Kaynak: Sözcü

Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve İhsan Bayram Sitesi C Bloku Duruşması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!