1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Süreli Etkileri

Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Süreli Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’deki araştırmacılar, Covid-19’a yakalanan bireylerin, hastalığın ardından gelen üç yıl içinde kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, bu virüsü geçirmeyenlere kıyasla iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu önemli bulgular, “Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” dergisinde yayımlandı.

Güney California Üniversitesi, California Üniversitesi (UCLA) ve Ohio eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, İngiltere’deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanında yaklaşık 250 bin kişinin sağlık kayıtlarını inceledi. Araştırmacılar, 2020 yılında Covid-19’a yakalanan hasta kayıtlarını, aynı dönemde hastalığa yakalanmayan 222 binden fazla kişinin kayıtlarıyla karşılaştırdı.

2020 yılı itibarıyla, Covid-19 aşıları henüz piyasada yokken, hastalığa yakalanan 11 binden fazla kişi tespit edildi. Bu araştırma, Covid-19 geçiren bu bireylerin, hastalığa yakalanmayanlara göre kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Ayrıca, araştırmacılar, Covid-19’a yakalanan bu 11 binden fazla kişinin yaklaşık 3 bininin hastaneye yatırıldığını belirtti. Hastaneye yatırılan bireylerin, Covid-19’a yakalanmayanlara kıyasla kalp krizi, felç ve ölüm riskinin üç kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Covid-19 hastalığını geçiren ve bu nedenle hastaneye yatırılan bireylerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin zamanla azalmadığına dikkat çeken araştırmacılar, hastalığın vücuttaki kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun süreli etkilerinin nedenini henüz tam olarak anlayamadıklarını ifade etti.

Kaynak: Sözcü

Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Süreli Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!