1. Haberler
  2. Dünya
  3. Almanya ve Türkiye Arasında İltica Başvuruları Üzerine Görüşmeler

Almanya ve Türkiye Arasında İltica Başvuruları Üzerine Görüşmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman hükümeti, iltica başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının sınır dışı edilme sürecinin hızlandırılması amacıyla Türk hükümeti ile görüştüklerini duyurdu. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Alman meclisinde milletvekillerinin bu konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Faeser, “Türkiye’ye ilk uçuşların organize edilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz” diyerek, “Eminim ki gelecek haftalarda bu konuda bazı olumlu gelişmeleri duyurabileceğiz” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl, çok sayıda Türk vatandaşının ikamet izni almaya hakları olmaksızın Almanya’ya geldiğini belirten Faeser, bu kişilerin çoğunun önce vizesiz olarak Sırbistan’a geçtiklerini ve ardından Balkan güzergahı üzerinden Almanya’ya ulaştıklarını ifade etti. Bu kişilerin geri gönderilmesi için gerekli adımları attıklarını vurgulayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan, Türk hükümeti ile bir anlaşmaya varabilmek için görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Almanya ve Türkiye Arasında İltica Başvuruları Üzerine Görüşmeler

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Scholz Arasında Anlaşma Sağlandı’

Faeser, meclisteki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında bir anlaşma sağlandığını, şu anda uygulama aşamasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Hükümetin hedefinin ise belirlenen sayıya ulaşmak olduğunu ekleyen Faeser, kaç kişinin sınır dışı edileceği hakkında herhangi bir bilgi vermekten kaçındı.

Türkiye’den Yalanlama Geldi

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Eylül ayı sonunda yayınladığı bir haberde, Türkiye’nin ilk etapta 200 kişi olmak üzere haftada 500 Türk vatandaşının geri gönderilmesine onay verdiğini öne sürmüştü. İçişleri Bakanı Faeser, bu haberin ardından yaptığı bir açıklamada, “Türkiye’ye geri gönderimlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve Türkiye’nin Almanya’da ikamet izni bulunmayan vatandaşlarını daha hızlı bir şekilde geri kabul etmesi sonucuna ulaşmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Ancak Türk hükümeti, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, “Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir. Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin herhangi bir uygulamaya onay verilmemiştir. Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül’de New York’ta yapılan görüşmede bu konu gündeme gelmemiştir” açıklamasını yaptı.

Almanya’da ikamet izni bulunmayan ve Türkiye’ye gönderilen Türk vatandaşlarının sayısı 2023 yılı itibarıyla 1,300 olarak kaydedilmiştir. Bu yıl Nisan ayı sonu itibarıyla ülkeden sınır dışı edilmesi gereken Türk vatandaşlarının sayısının ise 14,500 olduğu bildirilmiştir.

Kaynak: Sözcü

Almanya ve Türkiye Arasında İltica Başvuruları Üzerine Görüşmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!