1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerilim: ABD’nin Tahliye Çabaları

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerilim: ABD’nin Tahliye Çabaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son haftalarda İsrail, Hizbullah’a karşı kara ve hava saldırılarını önemli ölçüde artırdı. Bu durum, ABD ve diğer bazı ülkelerin vatandaşlarını güvenli bir şekilde tahliye etmek için harekete geçmelerine neden oldu. Özellikle Türkiye üzerinden düzenlenen ticari uçuşlar ve devlet destekli uçuşlar, tahliye işlemleri için tercih edilen yollar arasında yer alıyor. ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, bir röportajında, “ABD’lilerin güvenliğini sağlamanın en hızlı ve güvenli yolu bu” şeklinde ifade etti.

Eadeh, ayrıca “Güvenlik durumu değişkenlik gösteriyor, bu yüzden aylardır her olasılık için plan yapıyoruz. Beyrut’taki havalimanının hâlâ açık ve çalışır durumda olması nedeniyle tahliyeleri hava yoluyla gerçekleştirmeye odaklanıyoruz” dedi.

İnsanlara Bir Seçenek Sunmak

Eadeh, ABD’nin son haftalarda Lübnan’dan kalkan ticari uçuşlarda 4 bin 500’den fazla yer ayırttığını belirtti. Bu uçuşlar ve düzenlenen diğer seferlerde birçok boş koltuğun mevcut olduğunu vurguladı. 2006 yılında Lübnan’dan deniz yoluyla tahliye çalışmalarını yöneten Eadeh, hedefin her koltuğu doldurmak olmadığını, aksine insanlara bir seçenek sunduklarını ifade etti. “Durumun sürdürülebilir olmadığına karar verenler için bir alternatif mevcut” diye ekledi.

İstanbul’a Gerçekleşen Uçuşlar

ABD’li bir yetkili, 2 Ekim’den itibaren Beyrut’tan kalkan ABD’nin düzenlediği 12 seferden İstanbul’a gelen 10 uçuşta toplam 1,025 ABD vatandaşı ve yakınlarının taşındığını bildirdi. Havalimanında röportaj yapan bazı insanlar, bombalardan dolayı büyük bir korku içinde olduklarını ve yaşamlarını kaybetme endişesi taşıdıklarını dile getirdi. Nadine El Shab, kucağında tuttuğu kız bebeği için “Orası onun için güvenli değil” diyerek Michigan’a gitmeyi planladığını söyledi.

72 Saat İçinde Ayrılma Zorunluluğu

Türk hükümetiyle yapılan anlaşma gereği, ABD’li yolcuların ve düzenlenen uçuşlarla gelen diğer Batı ülkeleri vatandaşlarının Türkiye’ye geldikten sonra 72 saat içinde ayrılmaları gerekiyor. İstanbul’a düzenlenen uçuşların yanı sıra, ABD son günlerde Beyrut’tan Frankfurt ve Doha’ya da seferler düzenlemeye başladı. Yetkililer, hâlâ Lübnan’da bulunan binlerce ABD vatandaşı için benzeri uçuşların devam etmesini umuyorlar.

Tahliyeler Deniz Yoluyla Gerçekleşebilir

İsrail’in en önemli müttefiki ABD, Lübnan’daki durumun kötüleşmesi ve havalimanının tehlikeye girmesi durumunda, daha karmaşık ve riskli olan deniz yoluyla tahliyelere yönelme ihtimali olduğunu belirtti. Bu ihtimal için Kıbrıs’a askeri personel takviyesi gerçekleştirdiği de ifade edildi.

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerilim: ABD'nin Tahliye Çabaları
Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

NATO üyesi Türkiye, denizden gerçekleştirilecek olası tahliyeler için ABD ile birlikte en az 20 ülkeyle iş birliği yaptı. Bu hafta Türk donanması, iki çıkarma gemisiyle yaklaşık bin vatandaşının Lübnan’dan tahliyesini sağladı. Diplomatlar, resmi bir deniz tahliyesi durumunda yabancı ülkelerin Türk ve Güney Kıbrıslı yetkililerle birlikte çalışarak deniz taşıtlarının güzergâhlarını koordine edebileceklerini ve yakınlardaki Akdeniz limanlarını kullanabileceklerini belirttiler. Her gün onlarca uçak Beyrut havalimanından kalkmaya devam ediyor.

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerilim: ABD’nin Tahliye Çabaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!