TBMM Genel Kurulu’nda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Araştırma Komisyonu Kuruldu
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Progress (DEM) Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İYİ Parti ve Saadet Partisi grupları tarafından kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması için verilen ortak önerge kabul edildi. Bu yeni oluşturulan araştırma komisyonu 22 üyeden oluşacak ve çalışma süresi 3 ay olarak belirlendi.
İstanbul Sözleşmesi’ne Yönelik Tepkiler
Önerge üzerine söz alan partilerden Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye’de sadece kadınların değil, çocukların, erkeklerin, gençlerin ve sağlık görevlilerinin de yaşama hakkını koruyamaz hale geldiğini vurguladı. “Bizim en iyi niyetle yaptığımız eleştiriler göz ardı ediliyor,” diye ekleyen Özbudun, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanının Anayasa’ya aykırı bir kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekildiğini hatırlattı. “Bu durumu yargıya taşımaya çalıştık ama yargı üzerindeki siyasi baskılar sonucunda başarılı olamadık,” dedi. Özbudun, komisyonun kurulması halinde sözleşmenin içeriği hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına çalışmalar yapılmasını arzu ettiklerini belirtti.
Zihniyet Dönüşümüne İhtiyacımız Var
İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, “Hukukun katledildiği bir ülkede yaşıyoruz. Ceza sistemimizdeki hafifletici sebepler, iyi hal indirimleri ve yetersiz denetimler, suça davetiye çıkarıyor,” diyerek toplumda bir çözülme yaşandığını ifade etti. “Bir sözleşme ya da kanun tek başına kadına şiddeti önleyemez. Ancak İstanbul Sözleşmesi, kadına şiddeti önleyici politikalar için ülkelerimize bir yol haritası sunuyordu,” dedi. Sunat, eğitime ve kadına yönelik şiddete karşı duyarlı erkeklerin seslerinin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kadın Cinayetleri Politiktir
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, “Kadın cinayetleri politiktir,” diyerek konunun siyaset üstü bir perspektiften ele alınması gerektiğini vurguladı. “Kadın katli vakaları çok yakınımıza geldi. Kadınlar, ilişkilerinde mülk ilişkisi gibi görülüyor,” diyen Çelenk, Narin isimli bir kadının kendi evinde katledildiğini hatırlattı. “Siz burada konuşmuyorsunuz, nutuk atıyorsunuz,” diyerek iktidar partisini eleştirdi.
Kadınlar Sokağa Çıkmaya Korkuyor
CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, “İçinde bulunduğumuz korku iklimi günlük hayatı tehdit eder hale geldi. Kadınlar sokağa çıkmaya korkuyor,” dedi. Eylül ayında 34 kadının katledildiğini ve 20 kadının şüpheli bir şekilde öldüğünü belirten Ersever, İstanbul Sözleşmesi’ne imza atıldığı 2011 yılının en az kadın cinayeti yaşanan yıl olduğunu vurguladı. “Cezasızlık algısı yok, cezasızlık var,” şeklinde konuştu.
AKP: Kadına Şiddet Konusunda Çağ Atlatan Yasal Düzenlemeler Yaptık
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, “Son günlerde artan çocuk ve kadınlara yönelik şiddet olayları hepimizi derinden sarstı. Kadına yönelik şiddet, coğrafi sınırları aşan evrensel bir sorun,” dedi. Erdoğan, partilerinin iktidarları döneminde kadın konusunun her zaman öncelikli olduğunu belirterek, kadına şiddet konusunda çağ atlatan yasal düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
DEM Parti’den Tepki
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, AKP’li Erdoğan’ın konuşmasına tepki göstererek, “AKP grubunun yaptığı konuşmayı kabul etmiyoruz. Bütün bu şiddet yaşanırken, hiçbir şey yapmadıkları gerçeğini ifade etmek gerekiyor,” dedi. “Bu Meclis İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi için irade beyanında bulunmalıdır,” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Sözcü