1. Haberler
  2. Dünya
  3. AB İçişleri Bakanları Toplantısı: Şengen ve Göç Politikaları

AB İçişleri Bakanları Toplantısı: Şengen ve Göç Politikaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin içişleri bakanları, “Şengen, sınır kontrolleri, geri göndermeler, göç ve iltica politikaları, iç güvenlik” konularını görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda, AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson ve Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Lüksemburg’da düzenlenen AB İçişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

ŞENGEN BÖLGESİ GÖÇ BASKISI ALTINDA

Pinter, toplantının başında AB’nin vizesiz seyahat bölgesi olan Şengen’in mevcut durumunu ele aldıklarını ifade ederek, Şengen bölgesinin ciddi bir “göç baskısı” altında olduğunu ve bu durumun tüm üye ülkelerce öncelikli bir mesele olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Pinter, AB’de “yasa dışı göçü” azaltmak için hem Birlik içerisinde güvenliğin artırılmasının hem de üçüncü ülkelerle işbirliğinin önemine dikkat çekti. “Vize kontrollerinin etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Üst düzey kontroller gerçekleştirerek AB’ye yasa dışı göçü önleyebilir ve AB topraklarında işlenen terör saldırılarını ve suç eylemlerini engelleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

ESS’NİN UYGULANMA TARİHİ ERTELENDİ

Pinter, normalde 10 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi’nin (EES), bazı üye ülkelerin uygulamaya hazır olmaması nedeniyle ertelendiğini açıkladı. AB dönem başkanı olarak önerilerinin “sistemin denemeye başlanması ve dolayısıyla geleceğe yönelik bir adım atılması” olduğunu belirten Pinter, “Eğer bilişim sisteminde herhangi bir sorun varsa, bu sorunların en kısa sürede tespit edilmesi ve sistemin en kısa sürede işler hale getirilmesi gerekiyor.” dedi.

YENİ BİR ZAMAN ÇİZELGESİ YOK

Johansson ise “aşamalı geçiş” ihtimalinin şu an için öngörülmediğini belirterek, “10 Kasım tarihi artık mümkün değil. Mümkün olan en kısa sürede başlayabileceğimizi umuyorum ancak şu anda yeni bir zaman çizelgesi mevcut değil.” dedi.

GERİ GÖNDERMELER NASIL OLACAK?

Toplantıda, “AB’nin geri gönderme politikası” da gündeme geldi. Pinter, “Benim görüşüm çok basit: Kötü niyetli bireyler içeri alınmamalı ve eğer içeri alınmazlarsa, onları geri göndermek zorunda kalmayız.” dedi. AB’ye sığınma başvurusu yapan kişilerin üçüncü ülkelere gönderilmesi fikrine ilişkin bir soruya yanıt veren Johansson ise, “Bence pireyi deve yapmaya çalışıyorsunuz. AB Komisyonundan gelen resmi bir öneri yok. Bu bağlamda başka hiç kimseden de resmi bir teklif yok. Geri dönüşlerin nasıl artırılacağına dair hâlâ bir tartışma sürüyor.” ifadesini kullandı.

BULGARİSTAN VE ROMANYA ŞENGEN’E DAHİL OLACAK MI?

Pinter, 31 Mart’ta hava ve deniz sınırı kontrollerinin kaldırıldığı Bulgaristan ve Romanya’nın kara sınırlarında Şengen bölgesine dahil olma taleplerinin de dinlendiğini belirtti. Bu konunun aralık ayında düzenlenecek toplantıda ele alınacağını kaydetti. Johansson ise, iki ülkenin beklenen yükümlülükleri yerine getirdiğini ifade ederek, “İyimser düşünüyorum. Umarım bu karar benim hâlâ sorumlu komisyon üyesi olduğum dönemde alınır.” dedi. Almanya’nın başlattığı sınır kontrollerine de değinen Johansson, “AB’deki göç sisteminin etkin bir şekilde yönetilmesi ve üye ülkelerin sınır kontrollerini kaldırmalarına destek olmak için Göç ve İltica Anlaşması’nın tam olarak uygulanması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

AB İçişleri Bakanları Toplantısı: Şengen ve Göç Politikaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!