1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu: 2024 Ağustos Verileri

Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu: 2024 Ağustos Verileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu

Türkiye'de İşsizlik ve İstihdam Durumu

Türkiye ekonomisinde uygulanan sıkı para politikalarının, üretim ve istihdam üzerindeki olumsuz etkileri giderek derinleşiyor. Ağustos ayı itibarıyla başta sanayi sektörü olmak üzere birçok alanda yavaşlama sinyalleri gözlemlenirken, resmi işsizlik verileri dar kapsamlı bir azalma gösterse de, gerçek işsizlik oranı pandemi sonrası en yüksek seviyelere ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı Ağustos ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişiye geriledi. Bununla birlikte, işsizlik oranı da 0.3 puan azalarak yüzde 8.5 seviyesine düştü. Ancak, istihdamın arttığı, iş gücünün ise azaldığı bu dönemde, gerçek işsizlik oranı yüzde 27.2’ye yükselerek yaklaşık 11 milyon kişiyi etkileyen bir duruma geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan rapora göre, geniş tanımlı işsizlik oranı son bir yılda yüzde 23’ten yüzde 27.2’ye yükselirken, geniş tanımlı işsiz sayısı 2.2 milyon kişi artarak 8.8 milyondan 11 milyona çıktı.

İş Gücündeki Düşüş

İş Gücündeki Düşüş

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Ağustos ayında işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise yüzde 11.4 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı, Ağustos 2024 itibarıyla bir önceki aya göre 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise sadece 0.1 puanlık sembolik bir artışla yüzde 49.7 oldu. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 67.1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32.6 ile erkeklerin yarısı seviyesinde kaldı.

Ağustos verilerinde iş gücündeki erime dikkat çekiyor; iş gücü bir önceki aya göre 10 bin kişi azalarak 35 milyon 831 bin kişiye geriledi.

Genç İşsizlik ve Sosyal Sorunlar

Genç işsizlik oranı da dar tanımlı verilerde kendini gösteriyor. Özellikle kadınlarda işsizlik oranı dikkat çekici bir şekilde yükseliyor. TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 16.5 olarak kaydedildi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 13.8, kadınlarda ise yüzde 21.4 olarak tahmin ediliyor. Ağustos 2024 itibarıyla işsizlik türleri arasında en yüksek oran, geniş tanımlı kadın işsizliğinde yüzde 35.7 ile gözlemlendi. Resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 86’sı ise işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor.

İş Bulma Umudunun Azalması

İş Bulma Umudunun Azalması

Açıklanan verilere göre, dar tanımlı işsizlikteki azalmaya rağmen gerçek işsizlikteki artış, ekonomideki durumu endişe verici kılıyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 8.8’den yüzde 8.5’e gerilerken, geniş işsizlik oranı yüzde 26.5’ten yüzde 27.2’ye yükseldi. Bu durum, işsizlik oranının azaldığını değil, iş aramak için başvuranların azaldığını gösteriyor. Yani insanların bir kesimi, iş bulma umudunu yitirmiş durumda” ifadelerinde bulundu.

Gelecek için Umut Var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, istihdamda artış beklentilerini dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu: “İş gücü piyasasına yönelik yapacağımız yapısal reformların katkısıyla önümüzdeki dönemde istihdamın daha da artmasını hedefliyoruz. Enflasyon oranlarındaki düşüş, bireylerin ve işletmelerin geleceklerini daha kolay öngörebilmelerine olanak tanıyacak, bu da iş arayanların daha kolay ve kalıcı iş bulmalarına yardımcı olacaktır.”

Kaynak: Sözcü

Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu: 2024 Ağustos Verileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!