1. Haberler
  2. Gündem
  3. İliç’te Maden İşçilerine Yönelik İşten Çıkarma Süreci ve Muhalefetin Etkisizliği

İliç’te Maden İşçilerine Yönelik İşten Çıkarma Süreci ve Muhalefetin Etkisizliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İliç’te Maden İşçilerine Yönelik İşten Çıkarma Süreci

Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold Madenciliğin taşeronu olan Çiftay, geçtiğimiz ay 407 işçiyi işten çıkarmış, bu ay ise 250 işçi daha ile yollarını ayırdığı öğrenilmiştir. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, bu işten çıkarmaların arka planında olan durumu ve muhalefetin etkisizliğini eleştirdi.

Aksu, SÖZCÜ’ye verdiği demeçte, “Burada yüzlerce işçi çıkarılırken, maalesef muhalefet bu duruma karşı etkin bir mücadele yürütmüyor. Bölge vekili Mustafa Sarıgül var, ama onun da pek fazla bir etkisi yok” şeklinde konuştu.

“İşçi Ölümleri Sonrası İşten Çıkarmalara Hız Verildi”

13 Şubat’ta yaşanan işçi ölümlerinin ardından, firmaların işten çıkarmalara hız verdiğini belirten Aksu, “Geçtiğimiz aylarda Anagold firmasından 187 işçi çıkarılmıştı, Çiftay firmasından ise 407 işçi işten çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta yine Çiftay’dan 250 işçi daha çıkarıldı,” dedi.

Aksu, toplamda 844 işçinin işine son verildiğini ifade ederek, “Son aylarda toplam 844 işçi arkadaşımızın işine son verildi. Firma, altını çıkarmak için çeşitli arayışlar içerisinde, ancak bu süreci mümkün olduğunca maliyetleri düşürerek ve işçilerin ücretlerini ödemeyerek yönetmek istiyor,” diye ekledi.

Aksu, yasal olarak toplu işçi çıkartmanın bakanlık iznine bağlı olduğunu ve “Yasa gereği, toplu işçi çıkarabilmeniz için bakanlığın size izin vermesi ve bunu iyi gerekçelendirmesi lazım. Bakanlığın da bu işçilerin sonradan ne yapacağına dair bir planlama yapması gerekiyor,” şeklinde uyarıda bulundu.

“Muhalefet Etkin Bir Mücadele Yürütmüyor”

Aksu, işçilerin işten çıkarılmasına karşı muhalefetin etkin bir mücadele vermediğini vurguladı: “Burada yüzlerce işçi çıkartılırken, muhalefet bu duruma karşı etkin bir mücadele yürütmüyor. Bölge vekili Mustafa Sarıgül var ama onun da etkisi sınırlı,” dedi.

Aksu, sendikalarının işçilerin sorunlarını dile getirdiğini, ancak “Sarı sendikaların işverenlerle bu kadar açıktan, cepheden işçi lehine tutum sergilemeyi tercih etmediğini” belirtti. Ayrıca, “Orada da resmi bir sendika var. Ama bizim dışımızda, ne yazık ki işçilerin sorunlarına dair cümle kuran kimse yok,” şeklinde ekledi.

İşten çıkarılan işçilerin durumunu ele alan Aksu, “Bir kısmı başka şehirlerden gelen, bir kısmı ise İliç’te yaşayan işçiler. İşten atmalar sonrasında bu arkadaşlar, mecburen başka yerlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Biz de bu duruma karşı bir direnç zemini oluşturmaya çalışıyoruz,” dedi.

Son olarak, “Bir ay önce köylerde toplantılar yaptık, tüm sendika buraya kilitlenmiş durumda. İşçi arkadaşlarla sürekli toplantılar yapıyoruz. Durumun tersine çevrilmesi için fiilen direnç gösterilmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sözcü

İliç’te Maden İşçilerine Yönelik İşten Çıkarma Süreci ve Muhalefetin Etkisizliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!