1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Açıklamalar

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Açıklamaları

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını duyurdu. Atalay, konfederasyon genel merkezinde, çalışma hayatındaki sorunları gündeme getirmek amacıyla tüm çalışanlar ve emeklilerin katılımıyla 20 Ekim’de Ankara’da düzenleyecekleri “Emek Buluşması Mitingi” için basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Atalay, şunları söyledi:

“Önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. Asgari ücretli çalışanlar, önümüzdeki yıl 1 veya 15 Şubat’ta maaşlarını alacaklar. Bu süreçte 4 ay gibi bir süre var. Bu nedenle, 4 ay önceden asgari ücreti konuşmaya başladığınızda, ev sahipleri ve marketler zam yapmaya devam ediyor. Asgari ücret tespit komisyonunda, geçmişte olduğu gibi bu dönemde de asgari ücretli çalışanlar yer alacak. Ancak biz orada olmayacağız.”

Emekli Maaşları Üzerine Değerlendirmeler

2024 ve 2025 yıllarında emekli olacak işçiler arasında %30’luk bir maaş farkının oluşacağı ve Orta Vadeli Program’da belirtilen “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi”nin, kıdem tazminatına alternatif olacağı yönündeki iddiaların kamuoyunda değerlendirildiğini hatırlatan Atalay, kıdem tazminatının neredeyse yok olma noktasına geldiğini vurguladı. Kıdem tazminatına alternatif olma durumunun söz konusu olmadığını belirtti.

Atalay, şunları kaydetti:

“Bu sistem iki aydır uygulamada. Kamu işçisi, 2025 yılı 14 Ocak’ta emekli olursa %35 fazla maaş alırken, 15 Ocak’ta emekli olursa %35 daha az alıyor. Özel sektörde ise bu durum çok büyük bir fark yaratıyor. Bununla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, konunun tüm detayları hakkında bilgi sahibidir. 20 gün önce bu konuyla ilgili kapsamlı bir kitap hazırladık. Kitap, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm partilere ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıldı. Emeklilik süreci, kayıplar ve olası iyileşmeler hakkında detaylı bilgiler mevcut. Yılbaşına henüz 2,5 ay var. Eğer bu kanun değişmezse kaybımız olacak; ancak kanun değişirse sıkıntı kalmayacak. Bizim talebimiz, mevcut durumun sürdürülemez olduğu yönündedir. Bu durum, devlet için de zorlayıcı bir durum. Kıdem tazminatları ile ilgili önemli bir talep var. En az 5 bin ile 12 bin lira arasında bir fark söz konusu. İnsanlar bu parayı neden bırakmalı? Bu durumu enflasyona bağlayamazsınız. Enflasyonu dengelemeye çalışırken ülkeyi uçuruma sürüklemenin bir anlamı yok.”

Kaynak: Sözcü

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!