1. Haberler
  2. Gündem
  3. Erdoğan ve Vucic’ten Ortak Basın Toplantısı: İşbirliği ve Savunma Sanayi Mesajları!

Erdoğan ve Vucic’ten Ortak Basın Toplantısı: İşbirliği ve Savunma Sanayi Mesajları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erdoğan ve Vucic’ten Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı gerçekleştirildi ve çeşitli anlaşmalar imzalandı. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki lider ilişkilerin geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, iki yıl aradan sonra tekrar Belgrad’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Vucic’e teşekkür etti. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısında, ikili ilişkilerin kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Erdoğan, bu istişarelerin gelecekte önemli gelişmelere kapı aralayabileceğini ifade etti.

İmzalanan Anlaşmalar

Erdoğan, “Münasebetlerimizin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere sizlerin huzurunda 11 anlaşmaya imzayı attık. Ayrıca Balkanlar, Orta Doğu ve Ukrayna özelinde küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Vucic’in de ifade ettiği gibi, Sırbistan’la ilişkilerimiz adeta bir altın çağı yaşıyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi sayesinde, Belgrad Büyükelçiliği’ne ek olarak 2021 yılında Yeni Pazar’da başkonsolosluk ve 2022 yılında Niş’te konsolosluk bürolarının açıldığını belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:

  • İkili işbirliğimizin lokomotifini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor.
  • Ticaret hacmimiz son iki yılda 2 milyar doları aştı.
  • 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak için kararlılıkla adımlar atmaya devam ediyoruz.

Savunma Sanayi İşbirliği

Erdoğan, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin iki ülkenin Balkanlar’daki istikrara katkı sağlamasına yönelik somut adımları sorduğunda, Erdoğan, “Bizler, Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız, ancak bu adım barışın korunmasına yönelik bir savunma sanayii kurmaya dayalı olmalıdır” dedi. Erdoğan, bu amaçla ikili görüşmede gerekli işbirliklerinin başlatıldığını ve arkadaşlarını görevlendirdiklerini belirtti.

“Kimse Türkiye ve Sırbistan’ın savunma sanayine dair içeriğin ne olması gerektiğini belirlemeye kalkmasın,” diyen Erdoğan, “Biz Türkiye’yiz, biz Sırbistan’ız ve bu çalışmaları birlikte yürüteceğiz. Her iki ülkenin de sahip olduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek geleceğe yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayiinde Türk İHA’ları

Bir gazetecinin “Türk insansız hava araçlarının satın alınması da bu işbirliğine dahil mi?” sorusuna Erdoğan, “Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki imkanları, savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda yer alacaktır. Sırbistan’ın ve Türkiye’nin mevcut imkanlarını birlikte değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanları ve Savunma Sanayii Başkanlarına görev verildiğini belirterek, “Onlar çalışmalarını yürütecek ve sonrasında adımlarımızı atmaya devam edeceğiz” dedi.

Geleceğe Yönelik Adımlar

Erdoğan, bu adımlardan bazılarıyla hem hoşlanan hem de hoşlanmayan kesimlerin olabileceğini belirterek, “Eğer biz siyasetçiysek, bu kararı arkadaşlarımızla beraber vermeliyiz ve yolumuza devam etmeliyiz. Önemli olan, atacağımız adımları kontrol altında sürdürmektir. Bunu Sayın Vucic ile birlikte yapma gücüne sahibiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Erdoğan ve Vucic’ten Ortak Basın Toplantısı: İşbirliği ve Savunma Sanayi Mesajları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!