Savunma Sanayii ile İlgili Yeni Düzenlemeler
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 12 maddeden oluştuğunu duyurdu ve teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulduğunu aktardı. Güler, “Bize düşen, nasıl ki bugüne kadar dört tarafımız ateş çemberiyle çevriliyken ülkemize tek bir kıvılcım dahi sıçratmadıysak, bundan sonra da aynı kararlılıkla ülkemizi güvenli bir liman haline getirmeye devam etmektir” şeklinde konuştu. Savunma sanayisindeki gücün, Türkiye’nin en önemli kozu olduğunu vurguladı.
Abdullah Güler, Türkiye’nin İHA ve SİHA teknolojisinde dünya genelinde önde gelen üç ülkeden biri haline geldiğini belirterek, “Elektronik harp alanında öncü konumda bulunan ülkemiz, kendi savaş gemisini inşa edebilen 10 ülkeden birisi olma özelliğini taşımaktadır” dedi. Projelerin, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan gerçekleştirilen harcamalarla hayata geçirildiğini ifade eden Güler, bu fonun en önemli kaynağının genel bütçe vergi gelirlerinden düzenli olarak ayrılan paylar olduğunu aktardı.
ÖTV Matrahı Üzerinden Yeni Düzenlemeler
Güler, savunma sanayisine yönelik yatırımlar için gerekli ek kaynakların oluşturulması amacıyla hazırlanan teklifin içeriğine değinerek, “Teklif ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak hedefiyle vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine sunulan beyannamelerden ve sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bir bedel alınacaktır” bilgisini paylaştı.
- Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda gerçekleştirilen diğer işlemlerden 375 lira, noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci araç alım satımında 1500 lira, diğer işlemlerde ise 75 lira gelir alınacak.
- Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınmasına ilişkin düzenleme yapılacaktır.
- Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmaktadır; motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletler motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacaktır. Bu motosikletler en düşük vergi tarifesi ile vergilendirilecektir.
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında da dronlar ve ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde bulunan kol saatleri vergi kapsamına alınmaktadır.
2024 ve 2025 Emeklilik Maaş Farkları
TBMM Başkanlığına ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan’da görev yapan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına dair tezkerenin de önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini belirtti. İnfaz sistemi ile ilgili düzenlemeler hakkında sorulan bir soruya Güler, 9’uncu Yargı Paketi’nde yer almayan yargılama süreleri ve noterlik hizmetleri ile ilgili bazı düzenlemeleri içeren yaklaşık 24 maddeden oluşan bir teklif sunacaklarını, infaz ile ilgili düzenlemelere yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların maaş farklarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Güler, şunları söyledi: “Kamuoyunda, 2024 yılı içerisinde emekli olacaklarla, 2025’te veya sonraki yıllarda emekli olacaklar arasında enflasyon kaynaklı maaş farklılıkları doğar mı şeklinde endişeler vardı. Bakanlığımızın buna yönelik çalışmaları mevcut. Son aldığımız bilgilere göre yaygın bir farklılık durumu gözlemlenmiyor. Geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, kriterleri ve usulleri aynı şekilde devam etmektedir. Şu anda farklılığın oluşacağına dair bir rapor ulaşmadı. İncelemelerimiz devam ediyor.” Güler, dengeli ve adil bir emeklilik sisteminin kurulması gerektiğini vurgulayarak, yeni bir düzenlemenin olup olmadığına dair “Şu anda yok” yanıtını verdi.
Kaynak: Sözcü