1. Haberler
  2. Gündem
  3. RTÜK, Açık Radyo’nun Karasal Yayın Lisansını İptal Etti

RTÜK, Açık Radyo’nun Karasal Yayın Lisansını İptal Etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RTÜK’ten Açık Radyo’ya Lisans İptali

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etti. Açık Radyo, bu durumu kınayarak yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ve belki de dünyada en geniş kapsamda ses ve ifade biçimlerine muazzam bir alan açmış olan radyomuz, tamamıyla bürokratik ve teknik bir gerekçeyle ifade özgürlüğünden mahrum bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla, “Milyonlarca dinleyicisinin kolaylıkla şahit olabileceği gibi, Açık Radyo, bunca yıldır yaratmış olduğu toplumsal etki sayesinde susturulamaz” denildi. Açıklama şu şekilde devam etti:

  • “En son kamuoyuna yaptığımız 10 Temmuz 2024 tarihli açıklamada, Ankara 21. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu ‘yürütmenin durdurulması’ kararına karşı RTÜK tarafından yapılan itirazın reddedildiğini ve bu doğrultuda yayına devam ettiğimizi paylaşmıştık.
  • Ancak, Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından alınan 27.09.2024 tarihli yeni karar ile bu kez ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddine’ karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. Bu karara karşı yasal çerçevede itiraz edilmektedir.

“30 YILDIR DEVAM EDEN KARASAL YAYINIMIZ KAPATILACAKTIR”

Yürütmenin durdurulması isteminin reddine karşı yasal itiraz süreçleri devam ederken, maalesef Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarih ve 2024/25 numaralı toplantısında alınan 16 numaralı karar, daha önce verilmiş olan yürütmenin durdurulması kararı sebebiyle tarafımıza tebliğ edilmemişti. Ancak, bu karar 11.10.2024 tarihinde yani bugün tarafımıza tebliğ edilmiştir.

Dolayısıyla, 30 yıldır devam eden ve 95.0 frekansından yaptığımız karasal yayınımız, tebliğ edilen karar doğrultusunda RTÜK tarafından kapatılacaktır. Elbette, gerek yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve gerekse yayın lisansının iptali kararına karşı yasal yollara başvurulacak ve hukuki mücadelemiz sürdürülecektir. Açık Radyo olarak, yukarıda belirttiğimiz yasal yollar çerçevesinde, karasal yayın hayatımıza ilişkin bu ayrılığın geçici olacağını ve bir an önce sona ereceğini umuyoruz.

“BAĞIMSIZ BİR MECRA OLARAK BUNDAN SONRA DA GÖREVİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Açıklama, şu ifadelerle sona erdi: “Bundan tam bir ay sonra 30. yayın yılına girecek olan Açık Radyo, bugüne dek layık görüldüğü sayısız ödülün de gösterdiği gibi çevre ve iklim mücadelesinden halk sağlığına, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çok-kültürlülüğe pek çok alanda sivil sesler için bir megafon işlevi görmüştür. Sadece radyo frekanslarıyla da sınırlı kalmayıp, tasarımdan edebiyat ve sosyal bilimlere, sahne sanatlarından plastik sanatlara uzanan bağımsız bir mecra olarak bundan sonra da görevimizi sürdüreceğiz.”

Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu, Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğü adına telafisi mümkün olmayan bir kayba yol açan bu RTÜK kararına karşı, ‘kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo’ adına çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Sözcü

RTÜK, Açık Radyo’nun Karasal Yayın Lisansını İptal Etti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!