1. Haberler
  2. Dünya
  3. AB Komisyonu Başkanı’ndan Düzensiz Göçmenler İçin Yeni Yasa Teklifi

AB Komisyonu Başkanı’ndan Düzensiz Göçmenler İçin Yeni Yasa Teklifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AB Komisyonu Başkanı’ndan Düzensiz Göçmenlerle İlgili Yeni Açıklama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, düzensiz göçmenlerin geri dönüş süreçlerinin hızlandırılması amacıyla yeni bir yasa teklifinin yakın bir zamanda sunulacağını duyurdu. Brüksel’de gerçekleştirilen AB zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen von der Leyen, liderlerin Ukrayna’ya olan desteklerini yineledikleri oturumun ardından Orta Doğu’daki güncel durumu ele aldıklarını ifade etti.

Von der Leyen, “Bölgedeki gergin durumdan son derece endişeliyiz. Lübnan’daki tırmanışı gözlemliyoruz. İran’ın İsrail’e yönelik balistik saldırısını da gördük. Tüm bu gelişmeler, daha geniş bir bölgesel savaş riskini artırıyor.” şeklinde konuştu. Ayrıca, bölgede kalıcı bir barış tesis edilmesi için Lübnan hükümeti ve Filistin yönetiminin finansal açıdan desteklenmesi gerektiğine dair planları tartıştıklarını belirtti.

Zirvenin ana gündem maddelerinden biri olan düzensiz göçün engellenmesi konusunda geri dönüş süreçlerinin hızlandırılması üzerine yoğunlaştıklarını vurgulayan von der Leyen, AB’de sığınma hakkına sahip olmayan göçmenlerin yalnızca %20’sinin kaynak ülkelerine geri gönderildiğini, bu oranın artırılması gerektiğini dile getirdi. Von der Leyen, “Bu nedenle, bu operasyonel çalışmaları geliştirmek için çaba sarf ediyoruz ve yakında yeni bir teklif sunacağız.” ifadelerini kullandı.

Zirve öncesinde liderlere gönderdiği göç konulu mektupta, AB’de sığınma başvurusu yapan kişilerin üçüncü ülkelere gönderilmesiyle ilgili önerilerin ne anlama geldiği konusunda sorular aldığını belirten von der Leyen, bu konuda şunları söyledi:

  • Birincisi, korumaya ihtiyaç duyan göçmenler. Bu noktada güvenli üçüncü ülkelerle ilgili hususları ele alıyoruz. Çünkü koruma ihtiyacını tamamen kabul ediyoruz ve bu sorumluluğu üstleniyoruz. Ancak bu, korumanın yalnızca AB sınırları içinde sağlanması gerektiği anlamına gelmiyor; güvenli üçüncü ülkelerde de koruma imkanı bulunmaktadır.
  • İkincisi, ‘geri dönüş merkezleri’ tartışması, AB’de kalma hakkı olmayan göçmenlerle ilgilidir.
  • Üçüncüsü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) gibi kuruluşların AB dışındaki ülkelerde yürüttüğü çalışmalar üzerine odaklanmaktadır. Bu kuruluşlar, göçmenlerin AB’ye geçişlerini engellemek istediklerini belirtmekte, ancak onları kendi ülkelerine geri gönderebilmek için yardımlarımıza ve mali desteğimize ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedirler.

Kaynak: Sözcü

AB Komisyonu Başkanı’ndan Düzensiz Göçmenler İçin Yeni Yasa Teklifi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!