1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Eylül Ayı Üretici Fiyat Endeksi Açıklandı: Enflasyon Beklentileri Nasıl Etkilenecek?

ABD Eylül Ayı Üretici Fiyat Endeksi Açıklandı: Enflasyon Beklentileri Nasıl Etkilenecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan Eylül Ayı ÜFE Verileri

ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ait Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini duyurdu. Açıklanan verilere göre, ÜFE, eylülde bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek sabit kaldı. Piyasa analistlerinin beklentisi ise üretici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,1 artış göstermesi yönündeydi. ÜFE, ağustos ayında ise yüzde 0,2 oranında bir artış kaydetmişti.

Eylül ayında, üretici fiyatlarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 1,8 olarak belirlendi. Bu, Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviyeyi işaret ediyor. Geçtiğimiz ay için analistler, yıllık bazda üretici enflasyonunun yüzde 1,6 olacağını öngörmüştü. ÜFE, ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,9’luk bir yükseliş göstermişti.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek ÜFE ise eylülde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,8 oranında artış kaydetti. Aylık bazda piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşen çekirdek üretici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 2,7 olması bekleniyordu. Çekirdek üretici fiyatları, ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 2,6’lık bir artış göstermişti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve genel manşet enflasyonuna dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bu nedenle, ABD Merkez Bankası, ÜFE dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini dikkatle izlemektedir.

Kaynak: Sözcü

ABD Eylül Ayı Üretici Fiyat Endeksi Açıklandı: Enflasyon Beklentileri Nasıl Etkilenecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!