1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Hazine Bakanlığı Eylül Raporu: Bütçe Fazlası ve Açıklar

ABD Hazine Bakanlığı Eylül Raporu: Bütçe Fazlası ve Açıklar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Hazine Bakanlığı’nın Eylül Raporu

ABD Hazine Bakanlığı, eylül ayı ile birlikte 2024 mali yılına dair bütçe dengesi raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporun detaylarına göre, 1 Ekim 2023’te başlayan ve 30 Eylül 2024’te sona erecek olan 2024 mali yılının son ayında, federal hükümetin bütçesi 64 milyar dolar fazlalık gösterdi. Bu durum, geçen yılın aynı döneminde 171 milyar dolarlık bütçe açığı ile karşılaştırıldığında önemli bir iyileşme anlamına geliyor. Hükümetin eylüldeki gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre %13 artarak 528 milyar dolara ulaşırken, harcamaları ise %27 azalarak 463 milyar dolara düştü.

ABD Tarihindeki En Yüksek Üçüncü Bütçe Açığı

2024 mali yılı genelinde ABD federal hükümetinin toplam bütçe açığı ise 1,8 trilyon dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023 mali yılında 1,7 trilyon dolar olarak belirtilmişti; dolayısıyla bütçe açığı, 2024 mali yılında geçen yıla göre %8 oranında bir artış gösterdi. Federal hükümetin 2024 mali yılındaki bütçe açığı, ülke tarihinde kaydedilen en büyük üçüncü bütçe açığı olma özelliğini taşıyor. Öte yandan, 2020 mali yılında Covid-19 pandemisinin etkisiyle bütçe açığı 3,1 trilyon dolara ulaşmıştı. 2021 mali yılında ise bu rakam 2,8 trilyon dolara çıkarak ikinci en büyük açığı oluşturmuştu.

2024 mali yılı itibarıyla federal hükümetin gelirleri, geçen yıla göre %11 artarak 4,9 trilyon dolara yükselirken, harcamalar ise %10 artışla 6,8 trilyon dolara ulaştı. Bu süreçte, faiz maliyetlerindeki artış ile sosyal güvenlik ve savunma harcamalarındaki yükseliş, bütçe açığındaki artışta önemli bir rol oynadı.

Bakan Yellen’dan Önemli Açıklamalar

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin 2024 yılında gücünü ve dayanıklılığını sergilemeye devam ettiğini vurguladı. Yellen, “Enflasyon düşerken iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini” belirtti. Bakan Yellen, “Güçlü hanehalkı tüketimi ve sağlam yatırımlarla desteklenen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi, enflasyon normale dönerken sağlıklı bir seviyede kalmayı başardı” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Sözcü

ABD Hazine Bakanlığı Eylül Raporu: Bütçe Fazlası ve Açıklar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!