1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD Seçimlerinde Trump ve Harris Arasındaki Gerilim

ABD Seçimlerinde Trump ve Harris Arasındaki Gerilim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Seçim Yarışında Gerilim Arttı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan seçimler, adaylar arasındaki gerilimle dolup taşıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen adayı Donald Trump, Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris’i ‘basından kaçmakla’ suçlarken, Harris de Trump’ı ‘gerçekten bir faşist’ olarak nitelendirdi. Bu kadar ciddi iddialar, adaylar arasındaki tartışmaları daha da alevlendiriyor. Fakat Amerikan halkı, tüm skandallara, siyasi suikast girişimlerine ve hatta fiziksel saldırılara rağmen henüz tek bir adayı desteklemeye karar vermiş gibi görünmüyor.

Çeşitli haber kuruluşları ve anket şirketleri, hangi adayın önde olduğu konusunda farklı sonuçlar sunuyor. Bazı anketlerde Harris önde görünürken, diğerlerinde Trump’ın bir adım önde olduğu gözlemleniyor. Ancak, hiçbir adayın oy oranı yüzde 2’lik bir farkı aşamıyor.

BBC’nin sunduğu anket verilerine göre, Harris, Trump’ı yüzde 2’lik bir farkla geçiyor. Trump’ın oy oranı yüzde 46 iken, Harris yüzde 48 ile önde. BBC, Harris’in Ağustos ayında Demokrat Parti adayı olarak Biden’ın yerine geçmesinin ardından Trump’ın ona karşı sürekli bir geride kalışını gösteriyor. Diğer yandan Forbes, Trump’ın güncel anketlerde yüzde 49 ile önde olduğunu belirtirken, Harris yüzde 48 ile hemen arkasında yer alıyor. Forbes’un önceki haftalarda yaptığı anketlerde ise Trump’ın oy oranı yüzde 51 olarak kaydedilmişti.

Reuters ise, Harris’in yüzde 47’lik oy oranıyla Trump’ı yine yüzde 2’lik bir farkla geçtiğini gösteriyor. Ancak Reuters, Trump’ın bu farkı kolaylıkla kapatabileceğini de özellikle vurguluyor. Özellikle kararsız eyaletlere yoğunlaşan Trump, bu bölgelerden oy alması durumunda eski Başkan olarak yüzde 53’lük bir oy oranıyla seçimi kazanma potansiyeline sahip.

TÜRKİYE İÇİN HARRIS Mİ, TRUMP MI?

Türkiye açısından asıl merak edilen soru ise, bu seçimlerin ülkemizi nasıl etkileyeceği. Her ne kadar başkan adaylarından biri seçilmeden, Türkiye’ye bakış açılarını tam olarak öngöremesek de, adayların verdikleri demeçler üzerinden bir fikir sahibi olmamız mümkün. Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan ilişkilerinin daha sağlam temellere dayandığı biliniyor. Ancak bu durum, Trump’ın İsrail – Filistin meselesindeki sert tutumu nedeniyle hızla değişebilir. Trump, başkanlık görevine getirilmesi durumunda, İsrail’i tam anlamıyla destekleyeceğini ve “İsrail’in, Hamas ve Hizbullah’ı yok etmesi için gereken her türlü önlemi alacağını” ifade etmişti. Üstelik, eski Başkan Trump, “bir Yahudi’nin bana oy vermemesi için deli olması gerekir” gibi tartışmalı sözler de sarf etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BRICS toplantısında yaptığı açıklamalar, İsrail’in silah tedarikini engelleme yönünde BRICS ülkelerinin liderlerini harekete geçirme çağrısında bulunmuştu. Trump’ın göreve gelmesi durumunda, iki liderin bu konuda bir çatışma yaşamaları olası görünüyor.

Kamala Harris, İsrail’i desteklemek konusunda Trump’tan geri kalmıyor. Ancak Biden yönetiminin benimsemiş olduğu ılımlı dili koruma çabalarını da sürdürüyor. Biden yönetimi, son aylarda Gazze ve Lübnan’da yaşanan çatışmaların sona ermesi için taraflarla ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu hafta içinde ateşkes amacıyla bölgeyi onuncu kez ziyaret etti. Ancak bu ziyaretlerin, bölgedeki gerginliği azaltmada etkili olup olmadığını söylemek güç.

Kaynak: Sözcü

ABD Seçimlerinde Trump ve Harris Arasındaki Gerilim
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!