ABD ile Güney Kıbrıs Arasındaki Stratejik İşbirliği Anlaşmaları
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien ile Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos arasında önemli bir stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşmanın ardından konuşan Rum Bakan Kombos, “ABD’nin güvenilir bir stratejik ortağı olduk. Ortadoğu’daki gelişmeler, uluslararası alanda bu beraberliği gösterme fırsatı da doğurdu” ifadelerini kullandı.
Vize Muafiyeti ve Eğitim Programları
ABD, Güney Kıbrıs vatandaşlarına her seyahat için 90 gün süreyle vize muafiyeti getirdi. Ayrıca, Federal Bureau of Investigation (FBI) ve Drug Enforcement Administration (DEA), Rum polis teşkilatına terör, ekonomik suçlar, siber güvenlik, asayiş ve narkotik konularında uzmanlık eğitimi verecek. ABD, bir süre önce Güney Kıbrıs’a 33 yıldır uyguladığı silah satışı kısıtlamasını kaldırmıştı.
Savunma ve Güvenlik Alanındaki İşbirlikleri
Güney Kıbrıs’taki Rum subaylarına ABD askeri akademilerinde eğitim ve burs imkanı sağlanacak. Bunun yanında, iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında gizli bilgi paylaşımında bulunulacak. Güney Kıbrıs, ABD’nin siber güvenlik alanındaki küresel programına dahil edilecek. Ayrıca, Rum deniz subaylarına ABD Sahil Güvenlik Akademisi’nde eğitim verilmesi planlanıyor.
Ortak Askeri Tesis ve Helikopter Üssü
İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması da imzalanırken, adanın Mari (Tatlısu) bölgesinde ortak bir helikopter üssü kurulması ve ABD’nin Chinook helikopterlerinin bu üsse konuşlandırılması öngörülüyor. Mari, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biriydi.
Türkiye’yi Kuşatma Politikası
ABD, Suriye’de PKK/PYD’ye silah ve lojistik destek sağlarken, Yunanistan’da da askeri üsler kurma faaliyetlerine devam ediyor. Dedeağaç gibi stratejik bir merkez haline getirilen üssün dışında, ABD’nin Girit’te, Larisa, Selanik, Kavala ve Stefanovikio’da da askeri üsleri bulunuyor. Girit’teki Suda Üssü’nde F-35 uçaklarının konuşlandırılması planları yapılıyor.
Kaynak: Sözcü