1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD ve İsrail Arasındaki Gerilim: İran Operasyonları ve Askeri Eylemler

ABD ve İsrail Arasındaki Gerilim: İran Operasyonları ve Askeri Eylemler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ve İsrail Arasındaki Gerilim

ABD’de Joe Biden yönetiminin, İsrail’in şu ana kadar İran’a yönelik misilleme planlarının ayrıntılarını Washington yönetimine açıklamayı reddetmesinden duyduğu rahatsızlık giderek artıyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD’nin, bölgesel bir savaşın genişlemesi korkusuyla İran’ın petrol ya da nükleer tesislerine yönelik saldırılardan kaçınması için İsrail’e yaptığı çağrılar ne ölçüde karşılık bulacak, bu belirsizlik sürüyor.

ABD’li Yetkililerin Endişeleri

ABD’li yetkililer, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki askeri eylemleri karşısında sık sık hazırlıksız yakalandıklarından dolayı hayal kırıklığı yaşıyorlar. Bu durum, gerilimin daha da tırmanmasını engelleme çabalarını zorlaştırıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında bugün Pentagon’da yapılması planlanan görüşme, Gallant’ın ABD ziyaretini ertelemesiyle gerçekleşemedi. İsrailli bir yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, İsrail’in İran operasyonunu planlamaya devam etmesi nedeniyle Gallant’ın ABD’ye gitmesine izin vermediğini belirtti.

ABD’li yetkililer, İsrail’in muhtemel bir saldırısının zamanlaması veya hedefleri hakkında henüz net bir bilgiye sahip olmadıklarını vurguluyor. Aynı zamanda, Washington’un bilgilendirilip bilgilendirilmeyeceğine dair İsrail’den bir güvence alıp almadıkları konusunda da açıklama yapmıyorlar. Bunun yerine, üst düzey yetkililer arasında sık sık gerçekleşen görüşmelere dikkat çekiyorlar.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, 7 Ekim’de İsrail’i ziyaret ederek Gallant ve üst düzey İsrailli komutanlarla bir araya gelmişti. Kurilla, kısmen İran’ın nükleer veya petrol tesislerinin vurulmaması konusunda uyarılarda bulunmuştu.

İsrail’in Bağımsız Eylemleri

İsrail, 27 Eylül’de Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı ABD’ye önceden haber vermeden yaptı. Bu saldırı, Washington’un İsrail ile Lübnan arasında bir ateşkes planı üzerinde çalıştığı bir dönemde gerçekleşti ve üst düzey yetkilileri şaşırttı. ABD’li yetkililere göre, Gallant, bir telefon görüşmesi sırasında Austin’e Nasrallah’a yönelik saldırının detaylarını aktardı. Austin, bu bilgiye karşılık olarak “Pardon, ne dediniz?” şeklinde şaşkınlığını ifade etti.

Aynı gün yapılan ikinci bir telefon görüşmesinde, Austin Gallant’a İsrail’in kendisini savunma konusunda “yalnız” kalmaya hazır olup olmadığını sordu. ABD’li savunma yetkilileri, Austin’in hayal kırıklığı yaşadığını, zira ABD’nin kuvvetlerini potansiyel olarak İsrail’in savunması için gelecek tehditlere karşı veya yakınlardaki ABD birliklerini korumak için yeterli zaman bulamadığını kaydetti.

ABD ve İsrail Arasındaki Gerilim: İran Operasyonları ve Askeri Eylemler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!