1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD’nin Orta Doğu’daki İnsani Yardım Politikaları ve Gazze

ABD’nin Orta Doğu’daki İnsani Yardım Politikaları ve Gazze

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Orta Doğu’daki İnsani Yardım Politikaları Üzerine Gelişmeler

ABD'nin Orta Doğu'daki İnsani Yardım Politikaları Üzerine Gelişmeler

ABD’de yayın yapan Politico gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın Orta Doğu’daki insani işlerden sorumlu özel temsilcisi Lise Grande, 29 Ağustos’ta Washington’da yardım kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek Gazze’deki insani durum hakkında önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya katılan üç insani yardım temsilcisi ve görüşmelere dair bilgi sahibi iki kişi, Gazze’deki insani yardım çalışmalarının olumsuz etkilenmesinden endişe duydukları için isimlerini açıklamadan Politico’ya değerlendirmelerde bulundu. Grande’nin bu toplantıda, ABD yönetiminin yardımları engellese dahi İsrail’e silah transferini durdurmayacağını belirttiği ifade edildi.

Grande, toplantıda ABD’nin Gazze’ye insani yardımların girişine izin vermesi için Birleşmiş Milletler aracılığıyla İsrail’e baskı yapma gibi alternatif stratejileri değerlendirebileceğini belirtirken, Washington yönetiminin aynı zamanda İsrail’i desteklemeye devam edeceğini, silah sevkiyatını geciktirmeyeceğini veya durdurmayacağını vurguladı.

Gazze’ye insani yardımların girişinin İsrail tarafından nasıl engellendiğini ve bunun uluslararası insancıl hukuku nasıl ihlal ettiğini ayrıntılı bir şekilde anlatan katılımcılara Grande’nin, “Kuralların İsrail için geçerli olmadığını” söylediği kaydedildi. Politico’ya konuşan bir yetkili ise Grande’nin, ABD’nin bazı müttefiklerine karşı “kötü polisi oynayamayacağını” ifade ettiğini belirtti.

Kendi Görüşü Mü, Hükümet Politikası Mı?

Belirtilen yetkiliye göre, Grande, İsrail’in ABD yönetiminin karşı çıkmayacağı “çok az müttefikten oluşan dar bir çember” içinde yer aldığını ifade etti. Toplantıya katılan insani yardım temsilcileri, Grande’nin kendi görüşlerini dile getirmediğini, aksine ABD’nin İsrail’e yönelik mevcut politikasını açıkladığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından 13 Ekim’de İsrail’e gönderilen ortak mektupta, Gazze’ye insani yardımın artırılması için İsrail hükümetine 30 gün süre tanınmıştı. ABD’li bakanlar, Gazze’ye yardımların dağıtılmasına izin verilmemesi halinde, silah transferlerinin durdurulabileceği konusunda İsrail’i uyarmıştı.

Öte yandan, İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürüttüğü operasyonlarda ABD kaynaklı yüksek teknolojili silah sistemleri ve akıllı mühimmat kullanmaya devam ediyor. ABD yönetimi de, Ağustos ayında Gazze’ye saldırıları sürdüren İsrail’e toplam değeri 20 milyar doları aşan silah ve mühimmat satışına onay vermişti.

Kaynak: Sözcü

ABD’nin Orta Doğu’daki İnsani Yardım Politikaları ve Gazze
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!