Adana Seyhan Kaymakamlığı’ndan Tutar Yapı Sitesi C Blok İle İlgili Karar
Adana Seyhan Kaymakamlığı, 6 Şubat depremlerinde 63 kişinin hayatını kaybettiği Tutar Yapı Sitesi C Blok’la ilgili olarak, iki kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermedi. Tutar Yapı Sitesi’nde yaşamını yitirenlerin avukatlarından Gülsüm Özdoğru, bu karara itiraz edeceklerini duyurdu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Adana’nın Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’nde bulunan Tutar Yapı Sitesi’nin yalnızca C bloğu yıkıldı. Bu yıkım sonucunda 63 kişi hayatını kaybederken, 12 kişi de yaralandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, “Çukurova Üniversitesi tarafından düzenlenen bilirkişi raporuna göre, bina ile ilgili zeminden kaynaklanan herhangi bir sorun bulunmadığı, Tutar Yapı Sitesi’nden alınan beton ve çelik numunelerine göre binanın yapıldığı yıl yürürlükte olan 1975 Deprem Yönetmeliği’ne uyulmadığı” iddiaları çerçevesinde Seyhan Belediyesi’nin eski imar müdürleri Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında soruşturma izni talep etti.
“YAPI KULLANMA RAPORU VE İZİN BELGESİ YOK”
Savcılığın talebi üzerine, İçişleri Bakanlığı’na bağlı mülkiye başmüfettişi Talip Yel ve mülkiye müfettişi Ergün Baysal tarafından ön inceleme raporu hazırlandı. Raporda, binaya ilişkin olarak Seyhan Belediye Başkanlığı tarafından 12 Haziran 1996 yılında yapı ruhsatı düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, “Yapı sahibi SS Rumeli Hisar Konut Yapı Kooperatifi tarafından, Tutar Yapı Sitesi’nin B ve C blokları için, Seyhan İlçe Belediyesi’ne 3 Nisan 1997 tarihinde yapılan temel üstü vize başvuru dilekçesi üzerinde; harita ve kadastro mühendisleri tarafından ‘inşaatın temel üstü uygunluğu, tapunun aplikasyon krokisi ile mimari projedeki vaziyet planına göre inşa edilmiş olduğu tarafımdan tespit edildi ve ilgili şahsa teslim edildi’ ibaresinin yer aldığı, temel üstü kaşesinin bulunduğu ve yapı ruhsatının temel vizesi bölümünün 14 Nisan 1997 tarihinde imzalandığı, ancak Tutar Yapı Sitesi’ne ait yapı kullanma raporu (iskan) ve yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA YAPILAN TESPİTLER
Ön inceleme heyeti tarafından görevlendirilen bilirkişiler, düzenledikleri raporda özetle şunları kaydetti:
- Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma evrakı eki bilirkişi raporunda, yapı ruhsatının düzenlenmesi ile ilgili aşamada istenilen projelerde herhangi bir eksiklik veya proje hatası tespit edilmediği, bu nedenle bina ruhsatını düzenleyenlerle ilgili belediye görevlilerine hukuki sorumluluk atfetmenin mümkün olmadığı belirtilmiştir.
- Yapı ruhsatı düzenlenmeden önce, Tutar Yapı Sitesi’nin yıkılmasına neden olan kusurlu beton ve demir imalat aykırılıklarının, binanın yapım aşamasında gerçekleştiği ifade edilmiştir.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ
Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci imzalı kararda, iki kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmediği belirtildi. Bu karar, hayatını kaybedenlerin ailelerine yeni tebliğ edildi. Kararda şu ifadelere yer verildi:
- Yukarıda yapılan açıklamalar ve İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen mülkiye başmüfettişi Talip Yel ve mülkiye müfettişi Ergün Baysal tarafından getirilen teklif doğrultusunda, konunun ceza hukuku yönüyle yapılan değerlendirme neticesinde; Seyhan Belediyesi’nde görevli eski İmar Müdürü Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir.
Tutar Yapı Sitesi’nde hayatını kaybedenlerin avukatlarından Gülsüm Özdoğru, Seyhan Kaymakamlığı’nın bu kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Özdoğru, şunları kaydetti:
- “Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili hem Çukurova Üniversitesi hem de Karadeniz Teknik Üniversitesi raporlarında ‘belediye kusurludur’ deniyor, buna rağmen soruşturma izni verilmemiştir. Tutar Yapı Sitesi’nin C Bloğu’nda yapım aşamasında Seyhan Belediyesi’ndeki kamu görevlilerinin kusurları mevcuttur.”
- “Çukurova Belediyesi kamu görevlilerine ilişkin soruşturma izninin akıbetini bilmiyoruz. Oysa tadilatı yapan şahısların şahidi bile ‘gürültüden sonra şikayetçi oldular. Şikayet üzerine bizi belediyeden çağırdılar…’ demektedir.”
- “Şikayetlerin yok edilmesi ve yıkım boyutundaki tadilatların denetlenmemesi suç teşkil etmiyor mu? Bu kararı kabul etmemiz mümkün değil, itiraz edeceğiz.”
Kaynak: Sözcü