1. Haberler
  2. Gündem
  3. Afyonkarahisar’daki 4.4 Büyüklüğündeki Deprem ve Gelecek Tehditleri

Afyonkarahisar’daki 4.4 Büyüklüğündeki Deprem ve Gelecek Tehditleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afyonkarahisar’daki Deprem Üzerine Değerlendirmeler

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Afyonkarahisar’da meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin dikkate değer bir olay olduğunu vurguladı. Ercan, “Kütahya-Gediz, Simav ve Balıkesir-Sındırgı’ya uzanan Gediz göçüntüsü ile sağ atımlı Simav Kırığı, M7.2 büyüklüğünde bir deprem oluşturma potansiyeline sahiptir.” diyerek, bölgedeki jeolojik yapıların tehlikesine dikkat çekti. Ercan, “Sağlam yerde sağlam yapı, bu tür risklere karşı en etkili çözüm” ifadesini kullandı.

Ercan, Facebook hesabında yaptığı paylaşımda şu bilgileri verdi:

  • Afyonkarahisar Sinanpaşa-Boyalı’da, 03:14’te M4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, 5 km derinlikte gerçekleşti.
  • Afyon-Karahisar-Sinanpaşa’dan Gediz’e doğru sağ doğrultu atımlı bir hareket gözlemlendi.

7.2 Büyüklüğünde Deprem Oluşturma Gücü

Kütahya-Gediz, Simav ve Balıkesir-Sındırgı’ya uzanan Gediz göçüntüsü, sağ atımlı Simav Kırığı’nın M7.2 büyüklüğünde bir deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu göçüntü, Sinanpaşa’dan Güneybatı’daki Afyon göçüntüsüne bağlanarak Eber ve Akşehir Gölleri üzerinden Konya-Akşehir ve Doğanhisar’a kadar uzanmaktadır.

Türkiye’nin Etkin Deprem Bölgelerinden Biri

Bu bölge, Türkiye’nin en etkin deprem bölgelerinden biridir. Sinanpaşa-Afyonkarahisar arasında bir deprem boşluğu bulunması, bu alanın önemini artırmaktadır. Bu göçüntü boyunca jeotermal enerji alanları ile göller ve kaplıcalar bulunması, kırığın büyük depremler üretme kapasitesinin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Özellikle, 28 Mart 1970 tarihinde saat 23:05’te meydana gelen M7.2 büyüklüğündeki Kütahya-Gediz depremi bu kırık üzerinde gerçekleşmiştir. 54 yıl önceki bu deprem, Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Akçaalan Köyü merkezliydi ve tüm Batı Anadolu’yu etkilemiştir. Depremin 26 saniye sürmesi sonucunda evlerin üçte ikisi yıkılmış ve 1086 kişi hayatını kaybetmiştir.

Sağlam Yerde Sağlam Yapı, Tek Çözüm

03 Şubat 2002 Pazar günü 09:11:28’de, Afyon ilinin güneydoğusunda Sultandağı, Çay ve Bolvadin ilçeleri etrafında M6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde 46 kişi yaşamını yitirmiş, 318 kişi yaralanmış ve 622 yapı orta ile ağır hasar görmüştür. En büyük yıkım Çay ilçesinde gerçekleşirken, Sultandağı ve Bolvadin ilçelerinde de ciddi hasarlar oluşmuştur.

Kırsal kesimde, yıkımın yoğun olarak Çay ve Sultandağı ilçelerine bağlı köylerde meydana geldiği gözlemlenmiştir. Konya’da bir caminin minaresi yıkılmış ve altında 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Bölgenin büyük bir depreme hazırlıklı olması gerektiği gerçeği ortadadır. Ne zaman olacağı bilinmemekte, ancak sağlam yerde sağlam yapı ilkesinin her zaman geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: Sözcü

Afyonkarahisar’daki 4.4 Büyüklüğündeki Deprem ve Gelecek Tehditleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!